Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 18.10.2010.
12:04
T. Zečević - Vesti A

Šešelja ubijaju lekovima

Pošto je suđenje došlo u ćorsokak, Haški tribunal više ne želi Vojislava Šešelja da dovodi u sudnicu, zbog toga nečinjenjem ili opasnim činjenjem ljudi iz senke žele i fizički da ga otpišu, kaže za "Vesti" dr Paja Momčilov, predsednik Zdravstvenog saveta Skupštine Srbije. Za ovakvu tvrdnju naš sagovornik nudi i dokaze i kaže da doktor koji je lečio Slobodana Miloševića sada brine o Šešeljevom zdravlju, da medicinska sestra menja terapiju, te da su aritmija i tahikardija izmakle kontroli.

Dr Paja Momčilov

Kakvo je trenutno zdravstveno stanje Vojislava Šešelja?
- Kao lekar, odgovorno tvrdim Šešelja dele milimetri od tragedije. Situacija je izmakla kontroli, bolesti se umnožavaju, svakodnevno pije od osam do deset vrsta lekova - objašnjava dr Momčilov.


Pominjete razne bolesti?

- Voja je odranije patio od povišenog krvnog pritiska. Prošle godine pojavile su se bez vidljivog razloga nevolje sa jetrom.

Objašnjeno je da je jetra stradala zbog gojaznosti i stresa, a danas mu aritmija i tahikardija vitalno ugrožavaju život.


Tvrdite da Šešelju rade o glavi?
- I na Zapadu znaju da je proces došao u ćorsokak. Zbog toga što je Šešelj za njih na suđenju noćna mora, ne žele više da ga dovode u sudnicu. U taj posao uključio se i doktor koji je svojevremeno u zatvoru lečio Slobodana Miloševića. Napisao je da Voja nije za sudnicu jer je procenjeno da ga treba držati što dalje od javnosti.
 

"Miniranje" u Beogradu


Da li ste tražili pomoć naše države?
- Normalan puls kod svakog čoveka u mirovanju iznosi 80, Šešeljev puls u miru je 140. Zbog toga je 17. septembra bio prebačen u bolnicu gde mu je posle opšte anestezije data terapija elektrošoka, a radi normalizovanja srčanog ritma.

 

Posle toga zatražili smo da ga ponovo pregleda dr Mijailović, ali taj predlog je odbio načelnik VMA dr Miodrag Jevtić, sa obrazloženjem da mora da se ispoštuje procedura.

 

Dalje, Odbor za zdravlje Skupštine Srbije nekoliko puta pokušavao je da na dnevni red stavi pitanje Šešeljevog zdravlja. I svakog puta pozicija je to minirala.

Sumnjate i u način Šešeljevog lečenja?
- Kada je Voja odbio da uzima zatvorsku i počeo da koristi konzerviranu hranu, sve je normalizovao.

Ponovila se sada ista situacija sa inhalatorima. Kada je počeo da koristi inhalatore protiv astme koje mu oni daju, dobio je aritmiju i tahikardiju koje mu ugrožavaju život. Zar je to samo slučajnost.


Sumnje su veoma ozbiljne?
- Zamislite, ozbiljno obolelom Šešelju određuje terapiju medicinska sestra, a ona određuje čak i vrstu lekova, i to na osnovu EKG zapisa, bez ijedne dijagnostičke analize.

Tako Voja pije lek protiv tahikardije u ćeliji bez obzira na to što i proizvođač tog medikamenta strogo upozorava da se on sme upotrebljavati samo u bolničkim uslovima.

Inače, u zatvoru možete u pomoć samo da pozovete medicinsku sestru, pa tek posle njene procene zove se lekar opšte prakse, a reč je o bivšem doktoru Slobodana Miloševića. Mislite li da su to sve slučajnosti.


Da li je bilo i stručnih upozorenja?
- Doktor VMA Zdravko Mijailović, posle velikih naših pritisaka, izvršio je kontrolu zdravlja i na 60 stranica ukazao na sve opasnosti po Šešeljev život. Takođe je potvrdio da lekovi koje Voja pije mogu izazivati tragičnu aritmiju i tahikardiju.

Sačinjeno je i stručno mišljenje grupe lekara i poslato Hagu u kome su posebno naglašene greške u lečenju i posledice tih grešaka. Da zaključim, zbog svega ovoga Šešeljev život je ugrožen. Ne, Šešeljev život visi o koncu - zaključio je dr Momčilov.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.10.2010. 13:17
strašno je da jedna vlast koja sebe smatra ozbiljnom ne uputi oštar protest međunarodnoj zajednici i haškom tribunalu zbog onoga šta rade šešelju.svi mi možemo biti politički protivnici ali prije svega moramo biti ljudi.ovo sa šešeljem je nedopustivo da zvanična srbija mirno gleda i da ne reaguje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online