Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 14.10.2010.
13:41 >> 17:26h
Tanjug A

Bez osude Orićevih zločina, Oluje i Bljeska

Poslanici Srpske radikalne stranke i Srpske napredne stranke najavili su danas da neće podržati Predlog deklaracije o osudi zločina nad Srbima, čije je razmatranje danas počela Skupština Srbije.

Poslanici srpskog parlamenta
 


Šef poslaničke grupe radikala Dragan Todorović izjavio je danas da je predlog rezolucije o osudi zločina učinjenih nad pripadnicima srpskog naroda i građanima Srbije "jedan od najsramnijih akata" koji će biti usvojen u parlamentu, i dodao da se njime "aboliraju zločinci".
 

Žaljenje ali ne i osuda NATO-a

 

U srpskom parlamentu jutros je počelo razmatranje Predloga deklaracije o osudi zločina počinjenih nad pripadnicima srpskog naroda i građanima Srbije, kojom se najoštrije osuđuju zločini tokom oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina i izražava žaljenje i solidarnost sa žrtvama NATO bombardovanja.

 

U predloženoj deklaraciji, koja je na dnevnom redu druge sednice jesenjeg zasedanja, srpski parlament najoštrije osuđuje zločine nad Srbima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na Kosovu i Metohiji i poziva parlamente drugih zemalja, pre svega sa prostora bivše Jugoslavije, da osude te zločine.

 

Skupština Srbije u predlogu tog dokumenta, koji su podnela 123 poslanika, izražava i žaljenje i solidarnost sa žrtvama NATO bombardovanja i uverenje da mir i stabilnost počivaju na poštovanju međunarodnog prava, te poziva sve međunarodne činioce da tragaju za mirovnim rešenjima kako se takve žrtve nikada ne bi ponovile, piše u Predlogu deklaracije, koji je objavljen na sajtu republičkog parlamenta.

Todorović je novinarima u parlamentu kazao da je u skupštini nedavno usvojena Deklaracija o osudi zločina u Srebrenici, a da se u predlogu deklaracije o zločinima nad Srbima, navode pojedina mesta gde su se zločini dogodili, kao i da oni treba da se pokriju "papirom koji je danas predložen".


Todorović je zamerio što u predlogu deklaracije nije pomenut "početak zločina u Sloveniji, počinjen od slovenačkih teritorijalaca", kao i da nije pomenuto ubistvo 3.500 Srba u okolini Srebrenice koje su učinili "razbojnici Nasera Orića".


On je dodao da se ne pominju ni "Oluja" i "Bljesak" u kojima je 1995. godine proterano, kako je rekao, 500.000 Srba, kao i da se NATO bombardovanje u kome su gađani škole, bolnice i mostovi, samo pominje.


Prema njegovim rečima, to najbolje govori o vladajućoj većini koja nema nikakve mogućnosti da uradi išta drugo osim onoga što joj nalože SAD i EU.

Poslanik naprednjaka Božidar Delić izjavio je da ta stranka takođe neće podržati predlog Deklaracije o osudi zločina nad Srbima jer smatra da je trebalo doneti jednu deklaraciju kojom bi se osudili svi zločini na prostoru bivše Jugoslavije.


"Svi smo hteli da osudimo te zločine, posebno ako predsednik Skupstine Srbije i predsednik Srbije kažu da nije bilo pritisaka sa strane o tome kakvu je deklaraciju trebalo doneti", rekao je Delić novinarima u Domu narodne skupštine.


On smatra da je i odredba deklaracije kojom skupština izražava žaljenje i solidarnost sa žrtavama NATO bombardovanja "neodgovarajuća i mekana".


"Eto dokle je to došlo da sada za rušenje zemlje i besomučno bombardovanje 78 dana, za kršenje povelje UN sa najtežim zločinom - zločinom protiv mira, skupština izrazava samo žaljenje", rekao je Delić.

Krajem marta u Skupštini Srbije usvojena je deklaracija o osudi zločina u Srebrenici za koju je tad glasalo 127 narodnih poslanika.

DSS: Amnestija NATO i Slovenije

A gde su zločini nad Srbima u Sloveniji: Slobodan Samardžić
 

Poslanik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić izjavio je danas da će usvajanjem deklaracije o osudi zločina nad Srbima, u kojoj je izraženo žaljenje zbog žrtava NATO bombardovanja ali ne i njegova osuda, značiti amnestiju onoga što je 1999. ta vojsna alijansa učinila u SRJ.


Učestvujući u skupštinskoj raspravi o predlogu deklaracije, Samardžić je kazao da se tim dokumentom amnestira i Slovenija, gde je, kako je objasnio, takođe bilo žrtava i "pobijenih vojnika" početkom devedesetih godina 20. veka.


Samardžić je napomenuo da će usvajanje takve deklaracije za posledicu imati sortiranje žrtava, umanjenje zločine NATO i Slovenije, reviziju novije istorije, i da, kao takva "ne zavređuje nijedan glas u parlamentu".


Izostala osuda zločina NDH-a

Direktor Srpskog pokreta obnove Aleksandar Jugović izjavio je da će ta stranka podržati Deklaraciju o osudi zločina nad Srbima i građanima Srbije, izrazivši žaljenje što je izostavljena osuda zločina "ustaške države Hrvatske" u Drugom svetskom ratu.


Jugović je, novinarima u parlamentu, kazao da i dan danas neki ne priznaju žrtve iz Drugog svetskog rata, i najavio da će SPO zahtevati da parlament usvoji deklaraciju o osudi komunističkih zločina.


"U tom smislu, tajne grobnice i zločini su rezultat jedne ideologije koja je decenijama krila ustaške zločine nad Srbima u Drugom svetskom ratu i koja je sve svoje ideološke protivnike, desetine hiljada, likvidirala tajno, od Slovenije do Srbije", rekao je Jugović.

I Palma nezadovoljan tekstom deklaracije

 

Nije zadovoljan: Dragan Marković Palma

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma ocenio je danas da Skupština Srbije mora usvojiti deklaraciju o osudi zločina nad Srbima i zatražio da se NATO izvini zbog velikog broja civilnih žrtava stradalih tokom bombardovanja 1999. godine.


Nismo zadovoljni tekstom deklaracije jer je blag o odnosu na onaj o Srebrenici, rekao je Marković, dodajući  da Srbija nikada nije vodila osvajačke ratove, branila je svoje ogništa, a sve vreme su Srbiju i srpski narod nazivali genocidnim.


Marković je tražio da hrvatski parlament osudi zločine nad Srbima, navodeći da je u Hrvatskoj 1991.godine živelo 500.000 Srba, a 2001. godine ih je bilo 200.000.
Hrvatska slavi Oluju kao državni praznik, a mi se sve vreme izvinjavamo. Izvinili smo se i mi i predsednik Boris Tadić, ali mi moramo da kažemo i šta je Srbija doživela, rekao je Marković.


On je istakao da Jedinstvena Srbija osuđuje nasilje koje se dogodilo u nedelju tokom „ parade srama“, ali tvrdi da je uhapšen veliki broj nevinih ljudi.


On je podsetio da je stav te stranke uoči donošenja Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici bio da treba da bude doneta jedna deklaracija kojom bi bili osuđeni svi zločini na prostoru bivše SFRJ na istovetan način i da se narodnjaci i dalje zalažu za to.


Prema Samardžićevim rečima, dokument o kome danas raspravlja Skupština Srbije jeste "nehuman, nemoralan, politički plitak", kao i da nije zaslužio da bude prihvaćen.

G17 podržava predlog deklaracije

 

Srbi da nauče da žive: Suzana Grubješić

Šef poslaničkog kluba G17 plus Suzana Grubješić najavila je da će ta poslanička grupa glasati za Predlog deklaracije o osudi zločina počinjenih nad Srbima i građanima Srbije i da srpski narod u 21. veku treba da nauči da živi.


"Ne možemo očekivati da neko drugi ima razumevanja za naše žrtve, ako mi sami ne razvijemo poštovanje prema njima. Srpski narod je u 20. veku ginuo i stradao i u 21. veku treba da nauči da živi", poručila je Grubješićeva na sednici parlamenta.

 

Ona je kazala da je moralo da prođe 20 godina od raspada Jugoslavije da bi se postavilo pitanje ratnih zločina i da je svih tih godina nedostajao pravilan odnos prema sopstvenoj istoriji, kako Srbiji tako i zemljama u regionu.


"Mnogi zločini su ostali neistraženi i nekažnejni, ali sređivanje ratnih računa i procesi pomirenja ne zavise samo od suđenja ratnim zločincima. Ključnu ulogu moraju da odigraju političari", poručila je ona.

Šefica poslanika ZES Nada Kolundžija rekla je, replicirajući Samardžiću, da predložena deklaracija izražava stav prema događaju i daje podršku institucijama da se zločini istražuju i procesuiraju.


Kolundžija je odbacila navode Samardžića da ona kvalifikuje žrtve, da ih vrednuje na različite načine, navodeći da se njome ne amnestiraju zločini.


Mađari će podržati deklaraciju

Balint Pastor

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor najavio je danas da će ta stranka podržati Predlog deklaracije o osudi zločina nad pripadnicima srpskog naroda i građanima Srbije.


"Svaki zločin treba da bude osuđen bez obzira ko ga je izvršio i ko su bile žrtve. Raduje nas činjenica da je usvojen naš predlog da se u naslovu predloga deklaracije pominju i građani Srbije, jer svi znamo da su u ratovima ginuli i pripadnici nacionalnih manjina", rekao je on.

Učestvujući u skupštinskoj raspravi o tom dokumentu, Pastor, koji je šef poslanika manjina, rekao je da su u ratovima u kojima Srbija nikada zvanično nije učestvovala ginuli i pripadnici nacionalnih manjina, kao i da su i oni bili primoravani da učestvuju u njima.

On je dodao da je SVM predlagao, ali da nije insistirao, da se "malo ublaži" formulacija u predloženoj deklaraciji koja govori o podršci pravnom timu Srbije u sporu protiv Hrvatske, navodeći da u 21. veku tužbe i protivtužbe ne treba da budu sredstva za rešavanje sporova među državama.

"Smatramo da je u interesu i pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji da se sporovi među dve države rešavaju vansudskim putem", kazao je Pastor.


On je dodao da SVM očekuje da srpski i mađarski parlament donesu zajedničku deklaraciju o međusobnom priznavanju krivice za zločine koji su počinjeni nad Mađarima od 1941. do 1945. godine.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.10.2010. 13:48
Verovatno postoji neki redak gde se Tadic izvinjava Nato-u sto nisu bolje gadjali i vise bombi bacili na Srbiju !Ocekujem da ga Slavka procita !!
Četvrtak 14.10.2010. 15:57
Nebi me cudilo da se u deklaraciji izvine Amerima zato sto smo im srusili nevidljivi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online