Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 12.10.2010.
18:08
Vestionline, Tanjug A

Malović: Štrajkačima ponuđen maksimum povećanja zarada

Ministarstvo pravde Srbije predložilo je predstavnicima sindikata pravosuđa maksimum povećanja plata koji je u ovoj situaciji moguć, izjavila je danas ministarka pravde Snežana Malović povodom generalnog štrajka zaposlenih u pravosuđu.

Ministarstvo pravde Srbije predložilo je predstavnicima sindikata pravosuđa maksimum povećanja plata koji je u ovoj situaciji moguć
 

Zaposleni u pravosuđu su juče započeli generalni štrajk, uz poštovanje minimuma procesa rada. Oni traže da se iz sredstava ušteđenih u reformi pravosuđa povećaju zarade zaposlenih u toj oblasti i osnovica podigne na 28.000 dinara.

"Naš predlog je da se plate od 1. januara naredne godine povećaju za 30 odsto, uz istovremenu preraspodelu plata u državnoj administraciji, sudstvu i tužilaštvu", kazala je Malović agenciji Beta i naglasila da se pregovori sa sindikatom nastavljaju.

Ministarstvo je predložilo i da se iz prihoda ostvarenih naplatom sudskih taksi zaposlenima u sudskoj administraciji u oktobru, novembru i decembru isplati dodatna stiumalacija od po tri hiljade dinara.

Malović je navela da je inicijativa Ministarstva pravde već pokrenuta i da su pregovori sa sindikatima u toku. Prema njenim rečima, ministarstva pravde, finasija, državne uprave i lokalne samouprave "već rade na predlogu izmene zakona kojima se uređuju plate u državnoj administraciji".

"Ovakvo povećanje zarada predstavlja maksimum mogućnosti u uslovima ekonomske krize i doprinosi uspostavljanju pravičnijeg odnosa u rasponu plata", kazala je ministarka.

Prema njenim rečima, raspon između najmanje i najveće zarade bio bi gotovo prepolovljen u državnoj administraciji i smanjen sa sadašnjih 1:9 na 1:5,5.

"Neto plata zaposlenih sa srednjom stručnom spremom sa 18.000 bila bi od janura 2011. povećana na 23.000 dinara", kazala je Malović.


Sudska administracija nastavila štrajk

Zaposleni u sudskoj administraciji danas su nastavili štrajk poštujući minimum procesa rada, izjavila je sekretarka Sindikata pravosuđa Srbije Slađanka Milošević.

"Štrajk će biti nastavljen do ispunjenja zahteva", rekla je Milošević agenciji Beta i dodala da sudovi štrajkuju kao i juče poštujući minimum procesa rada.

To znači da se primaju hitni slučajevi i obrađuju ranije zakazani predmeti.

Prema njenim rečima, štrajkači nisu prihvatili predlog Ministarstva pravde za smanjenje raspona između najveće i najniže plate u državnoj administraciji.

"Prema predlogu Ministarstva koje se zalaže za smanjenje raspona između najmanje i najveće plate dolazimo do toga da će se neke zarade smanjiti. Ljudi će dobijati manje novca nego što ga dobijaju danas", rekla je Slađanka Milošević.


Gradski odbor Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Srbije pozvao je danas predsednika Srbije Borisa Tadića da se svojim autoritetom založi za bolji tretman zaposlenih u sudskoj administraciji koji već pet radnih dana štrajkuju zbog nezadovoljstva niskim zaradama.


U otvorenom pismu Sindikat je predsednika Srbije detaljno obavestio o problemima zaposlenih u sudskoj administraciji, kao i o poslovima kojima se bave.


"Molimo Vas da iskoristite svoj autoritet i učinite sve da zaposleni u pravosuđu imaju tretman kakav zaslužuju obavljanjem svojih odgovornih i poverljivih poslova, odnosno da nas tretiraju kao druge zaposlene u državnim organima, kao na primer, u Fondu PIO, Nacionalnoj službi za zapošljavanje i drugim, a koji se finansiraju iz istog budžeta", navodi se u pismu dostavljenom Tanjugu.


Sindikat je upozorio da niske zarade godinama urušavaju dostojanstvo zaposlenih, ocenjujući da su one "odlično sredstvo vlasti da namerno stvara utisak da su zaposleni u pravosudju podložni korupciji".


"Potkupljivost sudskog službenika jednako je opasna koliko i korumpiranost sudije ili tužioca", navodi se, pored ostalog u pismu.

Sreda 13.10.2010. 00:33
Malovićka,srećo,opet te koriste mangupi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online