Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 10.10.2010.
02:16
Press A

Krga: NATO bio spreman da interveniše 5. oktobra

Ključni razlog zbog kog vojska nije intervenisala u petooktobarskim događajima bio je taj što smo smatrali da ne treba da se mešamo u unutrašnje političke procese, ni u stranačke borbe vezane za izbore. Zato mogućnost intervencije uopšte nije bila na dnevnom redu, kaže 10 godina posle 5. oktobra Branko Krga, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, a koji je tada bio načelnik Obaveštajne uprave VJ, pišu beogradski mediji.

Da li je tačno da su postojale informacije da bi NATO i SAD vojno intervenisali da je vojska pomogla Miloševiću 5. oktobra?


- Tačno je da su snage NATO-a u okruženju bile u pripravnosti i to mi je potvrdio i komandant snaga NATO-a u Napulju, admiral Gregori Džonson, 2003. godine. Rekao sam mu da smo mi znali za njihove aktivnosti. On se nasmejao. Složili smo se da je najbolje što nije primenjena vojna sila sa bilo koje strane. Samo stavljanje snaga u pripravnost ne znači da one automatski moraju da intervenišu. Moguće da je bio u pitanju određeni pritisak da ne dođe do eskalacije nasilja.

Vojska je bila protiv intervencije 5. oktobra: Branko Krga (desno)


Da li je ta mogućnost stranog uplitanja bila jedan od razloga što Vojska Jugoslavije nije intervenisala pre, tokom ili posle 5. oktobra?


- Ne. Nismo intervenisali zato što smo smatrali da ne treba da se mešamo u unutrašnje političke procese, ni u stranačke borbe vezane za izbore. To je bio ključni razlog zbog kog mogućnost intervencije uopšte nije bila na dnevnom redu. Protiv koga bi intervenisala? Koga da štiti, a koga da podržava? Zašto da interveniše? U uređenoj demokratskoj državi vojska ne utiče na promenu vlasti. To čine građani na izborima.
 

Zašto je došlo do pokretanja tenkova i oklopnih vozila na Banjici 5. oktobra, ako nikakva odluka o intervenciji nije postojala?


- To su mistifikacije. Vojska je živ organizam, u njoj uvek imate neke pokrete vezane za neke redovne obaveze: vežbe, gađanja, premeštanja nekih elemenata sa jednog mesta na drugo. Ne znam detalje oko tih misterioznih tenkova koji se spominju 5. oktobra, ali znam sigurno da to ne treba dovoditi u vezu sa događanjima na ulicama.


A šta je sa zahtevom Slobodana Miloševića da vojska interveniše?


- Koliko ja znam, bilo je kontakata između njega i tadašnjeg načelnika Generalštaba, generala Nebojše Pavkovića, da se vojska angažuje u zaštiti nekih objekata koji su bili ugroženi, RTS-a na primer, ali, kao što znamo i na sreću, general je odbio takvo angažovanje.


Zar vojni vrh uoči izbora nije bio naklonjen Miloševiću? Zar generali nisu imali neke privilegije za vreme Miloševića?


- Pogledajte kako su ti generali materijalno situirani i biće vam jasno da li su imali privilegije. Najveći broj generala je radio svoj posao profesionalno, ne opterećujući se time kakvi će biti rezultati izbora. Naravno, mi smo kao građani sve to pratili i želeli smo da se stanje u zemlji smiri. Najveći broj je verovatno glasao za promene koje su nastupile, jer je takvo raspoloženje bilo i u vojsci. Da nije bilo takvog raspoloženja u vojsci, ne biste imali situaciju da se posle 5. oktobra niko nije izjasnio da napusti vojsku zato što je pobedio DOS. To pokazuje da je većinsko raspoloženje građana bilo za promene koje su nastupile posle izbora. Apsolutno najveći broj pripadnika vojske, i ja među njima, nisu bili ni Miloševićevi, ni bilo čiji drugi ljudi.


Da li su tačni navodi da ste vi bili jedan od glavnih protivnika intervencije?


- Jesam bio protiv angažovanja vojske, ali je besmisleno isticati mene. Ostale kolege bile su apsolutno na istoj poziciji i da sam bio sam ne bih mogao da se suprotstavim drugačijoj odluci. Niti sam ja imao tu bilo kakvu posebnu ulogu. Jednostavno, takvo je bilo raspoloženje kolega. I najbolja je uloga vojske što nije imala nikakvu posebnu ulogu. Međutim, ako je bilo zaziranja od vojske i ako je to doprinelo da se ne ispolji oružano nasilje, onda je to dobro.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online