Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 09.10.2010.
11:32
Tanjug A

Hilari: Kosovo da poštuje srpsku manjinu

Američka državna sekretarka Hilari Klinton će, tokom predstojeće posete Balkanu, preneti poruku da SAD snažno podržavaju evropske i evroatlantske integracije regiona, ali i upozoriti da je potrebno doneti određene odluke kako bi se taj cilj ostvario, izjavio je njen zamenik Džems Stajnberg. Stajnberg je, u ekskluzivnom intervjuu "Glasu Amerike", najavio da će među temama razgovora u Prištini biti prava srpske manjine i severa Kosmeta.

On je rekao da Vašington želi da vidi početak dijaloga Beograda i Prištine o praktičnim pitanjima, čije bi rešavanje poboljšalo život građana, i ocenio da, s obzirom na razlike u stavovima, "ne bi bilo korisno fokusirati se na pitanja koja se tiču statusa Kosova".


"Klintonova želi da potvrdi zainteresovanost i posvećenost Sjedinjenih Država pozitivnoj budućnosti za sve ljude na zapadnom Balkanu, da jasno stavi do znanja da želimo da sarađujemo s njima kako bi ostvarili evropsku i transatlantsku budućnost, da smo partneri, da delimo zajedničke interese i da smo tu da pružimo pomoć i podršku", kazao je on.

"Takođe, želi da jasno da stavi do znanja da i oni moraju da naprave određene izbore, da donesu neophodne odluke kako bi osigurali tu budućnost za svoj narod", naglasio je Stajnberg.

Klintonova će, prema njegovim rečima, liderima u Beogradu i Prištini uputiti više poruka.
"Prva je da snažno podržavamo integraciju Srbije u Evropu, da mislimo da je to deo njene budućnosti i da je važan deo izgradnje budućnosti zapadnog Balkana", rekao je Stajnberg.

Nepomirljivi stavovi o statusu: Hilari Klinton

Američka državna sekretarka će, takođe, pozdraviti odluke koje je doneo predsednik Srbije Boris Tadić kako bi omogućio produktivnije razgovore s Prištinom o putu napred i ukazaće na to da SAD žele da sarađuju sa Srbijom i drugim zemljama regiona na tom projektu, dodao je on.

Stajnberg je istakao i da će "Klintonova u Prištini potvrditi posvećenost Vašingtona nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Kosova", ali će i ukazati kosovskim liderima na potrebu za stvaranjem inkluzivnog i tolerantnog društva koje bi poštovalo potrebe i interese srpske manjine, kao i na potrebu za saradnjom s Beogradom na praktičan način radi prevazilaženja nekih neposrednih izazova.


SAD smatraju da je važno da vlasti u Beogradu i Prištini počnu dijalog i shvate da nema prevelike koristi sada se fokusirati na pitanja koja se tiču statusa, imajući u vidu razlike u stavovima, već na teme poput carine i telekomunikacija, poručio je zamenik državnog sekretara.


"Mislimo da treba da se pozabave tim pitanjima i nadamo se da će to vremenom dovesti do rešenja koje je u skladu sa kosovskim suverenitetom i integritetom i koje omogućava Srbiji da živi sa tim", rekao je Stajnberg.


On je najavio da će prava srpske manjine i severa Kosmeta biti jedna od tema razgovora državne sekretarke i kosovskih lidera.


"Jasno smo stavili do znanja da je to važan deo izgradnje poverenja među narodima i da uz priznanje nezavisnosti i suvereniteta Kosova ide i odgovornost da se uzmu u obzir bojazni i problemi celokupne javnosti", kazao je Stajnberg.

POVEZANE VESTI

Subota 09.10.2010. 21:56
Postuj ti, rogata gospodjo, medjunarodno pravo!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online