Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 08.10.2010.
13:58
Tanjug A

Tadić: Imamo jaku vojsku i bezbednu državu

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je profesionalizacija vojske podigla kvalitet oružanih snaga i istakao da je Srbija stabilna i bezbedna država, uprkos izazovima terorizma i organizovanog kriminala.

Ministar odbrane Šutanovac, predsednik i vrhovni komandant Boris tadić i Načelnik Generalštaba general potpukovnik Miloje Miletić

Tadić je posle vežbe "Združeni poduhvat 2010." na poligionu "Pasuljanske livade" kraj Ćuprije, rekao da je osnova za stabilnost i bezbednost zemlje veoma dobra saradnja Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane. Prema njegovim rečima visoka borbena gotovost vojske značajna je za stabilnost Srbije i čitavog regiona.

Tadić je izrazio zadovoljstvo danas održanom vojnom vežbom rekavši da je ona pokazala spremnost i obučenost oružanih snaga Srbije. On kaže da su rezultati reformi u vojsci vidljivi, istakavši da sada u VS „postoji novi kvalitet i obučenost njenih pripadnika“.

"Profesionalizacija vojske podiže kvalitet naših oružanih snaga, ali će svi oni koji žele i dalje moći da služe vojni rok, čime će civilna kontrola vojske i dalje ostati, kao i veza između naroda i vojske", rekao je Tadić.

Tadić je posebno pomenuo određene, kako je rekao, manjkavosti u opremanju avijacije i oklopnog voznog parka, dok je za ostale vidove vojske kazao da je postignut izuzetan napredak.

Šutanovac: Najbolji standard je NATO standard

 

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da je to ministarstvo i Vojska Srbije, koja želi da bude organizovana po najboljim standardima, otvoreni za saradnju sa svim državama koje to žele. "Vojska Srbije danas teži najboljem standardu koji postoji na svetu i to je NATO standard", rekao je Šutanovac novinarima po završetku vojne vežbe. On je rekao i da je usvajanje i primena NATO standarda nešto uobičajno u svetu čemu teže sve vojske.

Vežbu na poligionu "Pasuljanske livade" kraj Ćuprije izvelo je više od 800 pripadnika Vojske Srbije, a njoj su, pored predsednika Tadića, prisustvovali i ministri odbrane i unutrašnjih poslova Dragan Šutanovac i Ivica Dačić i načelnik Generalštaba VS general potpukovnik Miloje Miletić, kao i brojni strani vojni izaslanici akreditovani u Srbiji.

Tokom vežbe, koja je izvedena bojevnom municijom, najveću pažnju prisutnih privuklo je dejstvo tenkovske čete, kao i artiljerijska podrška napada zbog preciznosti kojom su pogađane mete.

Pripadnici helihopterskih jedinica demonstrirali su umeće u snabdevanju pripadnika kopnene vojske na zemlji, kao i u gađanju raketama "maljutka". Na vežbi su korišćena i neka od novih streljačkih oružja domaće proizvodnje, poput automatske puške, a prikazano je i dejstvo snajpera "crne strela", kalibra 12,7 milimetara.

Vežbom je rukovodio zamenik komandanta Združene operativne komande VS brigadni general Milan Mojsilović sa pomoćnicima za kopnenu vojsku i vazduhoplovstvo.

POVEZANE VESTI

Petak 08.10.2010. 14:06
Ако је безбедна држава зашто Срби на Космету нису безбедни?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online