Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.10.2010.
13:32
Vestionline A

Rešiti probleme običnih ljudi na KiM

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je jutros da je u razgovorima Beograda sa Prištinom potrebno tražiti kompromis koji će podrazumevati pravično rešenje za obe strane, ali da je neophodno razgovarati i o pitanjima koja su najbitnija za običnog čoveka na Kosovu i Metohiji.

Dačić je u Jutarnjem dnevniku RTS-a rekao da je, pored razgovora o visokim, potrebno razgovarati i o možda za državu manje bitnim, ali za običnog čoveka najbitnijim pitanjima.


On je istakao da je jedno pitanje principa nacionalnih i državnih interesa, ustavne materije i nastojanja i stava da je Kosovo neotuđivi deo Srbije, ali da postoji i realni život na terenu - da su Srbi, naročito u delovima van severnog Kosmeta, svakodnevno suočeni sa životnim i tehničkim pitanjima.

Ako se ne reši ekonomska situacija, izgubićemo i ljude koji žive na Kosmetu: Ivica Dačić


Dačić je dodao da su to pitanja koja muče običnog čoveka na Kosmetu "kako proći sa kojim dokumentima, sa kojim registarskim tablicama, od koga primati platu, kako koristiti i tv komunikaciju i struju i ostvarivati socijalnu i zdravstvenu zaštitu i obrazovanje".


Prema njegovim rečima, ukoliko Srbija ne pomogne u rešavanju tih pitanja i ako ne postoji ekonomska budućnost, "izgubićemo i ljude koji su ostali da žive na Kosovu".
Dačić je podsetio da ovo nije prvi put da se Srbija suočava sa ovakvim problemom, jer su i najpoznatije srpske seobe bile sa Kosova i to pre nekoliko vekova.


Povodom 10. godišnjice 5. oktobra, Dačić je rekao da se oni koji su izveli promene danas nalaze na različitim političkim stranama, jer je lider DSS-a Vojislav Koštunica koji je pobedio predsednika SPS-a Slobodana Miloševića, danas najveći protivnik ulaska Srbije u EU, dok je SPS odlučujuće doprinela u formiranju proevropske vlade Srbije.

Povodom Parade ponosa u Beogradu, 10. oktobra, on je rekao da se za proteklih godinu dana promenila atmosfera u Srbiji i da sada ima manje pretnji i da je došlo da odlučnijeg obračuna sa nasilniičkim grupama u Srbiji.


Dačić je ukazao da je to sada, bez obzira na lične i možda stavove većine građana Srbije, zbog interesa zemlje i državnih i nacionalnih interesa, kada je reč o evropskim integracijama, osetljivo pitanje i da je bitno da se taj skup organizuje bez incidenata.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online