Ponedeljak 04.10.2010.
13:32
Vestionline

Rešiti probleme običnih ljudi na KiM

Dačić je u Jutarnjem dnevniku RTS-a rekao da je, pored razgovora o visokim, potrebno razgovarati i o možda za državu manje bitnim, ali za običnog čoveka najbitnijim pitanjima.


On je istakao da je jedno pitanje principa nacionalnih i državnih interesa, ustavne materije i nastojanja i stava da je Kosovo neotuđivi deo Srbije, ali da postoji i realni život na terenu - da su Srbi, naročito u delovima van severnog Kosmeta, svakodnevno suočeni sa životnim i tehničkim pitanjima.

Ako se ne reši ekonomska situacija, izgubićemo i ljude koji žive na Kosmetu: Ivica Dačić


Dačić je dodao da su to pitanja koja muče običnog čoveka na Kosmetu "kako proći sa kojim dokumentima, sa kojim registarskim tablicama, od koga primati platu, kako koristiti i tv komunikaciju i struju i ostvarivati socijalnu i zdravstvenu zaštitu i obrazovanje".


Prema njegovim rečima, ukoliko Srbija ne pomogne u rešavanju tih pitanja i ako ne postoji ekonomska budućnost, "izgubićemo i ljude koji su ostali da žive na Kosovu".
Dačić je podsetio da ovo nije prvi put da se Srbija suočava sa ovakvim problemom, jer su i najpoznatije srpske seobe bile sa Kosova i to pre nekoliko vekova.


Povodom 10. godišnjice 5. oktobra, Dačić je rekao da se oni koji su izveli promene danas nalaze na različitim političkim stranama, jer je lider DSS-a Vojislav Koštunica koji je pobedio predsednika SPS-a Slobodana Miloševića, danas najveći protivnik ulaska Srbije u EU, dok je SPS odlučujuće doprinela u formiranju proevropske vlade Srbije.

Povodom Parade ponosa u Beogradu, 10. oktobra, on je rekao da se za proteklih godinu dana promenila atmosfera u Srbiji i da sada ima manje pretnji i da je došlo da odlučnijeg obračuna sa nasilniičkim grupama u Srbiji.


Dačić je ukazao da je to sada, bez obzira na lične i možda stavove većine građana Srbije, zbog interesa zemlje i državnih i nacionalnih interesa, kada je reč o evropskim integracijama, osetljivo pitanje i da je bitno da se taj skup organizuje bez incidenata.

2024 © - Vesti online