Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.09.2010.
16:41
Tanjug A

EU, zaštiti kosovske Rome!

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel (AI) je danas zatražila od zemalja Evropske unije (EU) da okončaju prisilno vraćanje Roma i pripadnika drugih manjina na Kosovo.

AI se u izveštaju zalaže za uvođenje međunarodnog moratorijuma na nasilno vraćanje manjinskog stanovništva na Kosovo, ističe BBC
 

U izveštaju AI je navedeno da kosovske vlasti nisu uspele da Romima obezbede dokumenta i garantuju prava na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, zapošljavanje i stanovanje, prenele su agencije.


Prema izveštaju, kako je navela britanska mreža Bi-Bi-Si (BBC), od proglašenja nezavisnosti je na Kosovo nasilno vraćeno nekoliko hiljada Roma i svi su izgledi da će bar polovina njih ponovo napustiti Kosovo. Takođe je navedeno da "ista sudbina čeka još hiljade Roma".


AI je u izveštaju "Nigde dobrodošli:stop prisilnom povratku Roma", upozorila zemlje EU da "rizikuju da krše međunarodno pravo vraćajući ljude na mesta gde im preti progon" i da "umesto toga treba da nastave da pružaju međunarodnu zaštitu Romima i pripadnicima drugih manjina dok ne postane bezbedno da se vrate na Kosovo".


AI podseća vlasti u zemljama EU na preporuke Viskog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice da su odgovorne da pružaju međunarodnu zaštitu ugroženim manjinama.


"Vlasti na Kosovu moraju, takođe, da obezbede da se Romi i pripadnici drugih manjina mogu da vrate dobrovoljno i da se reintegrišu u potpunosti u društvo", naglašava AI.


U detaljnom izveštaju AI je, pored istalog, rečeno da su hiljade Roma pobegle 1990-tih sa Kosova od rata i proganjanja, a da je njihovo prisilno vraćanje počelo od 2008. kako je jednostrano proglašena nezavisnost od Srbije.


Mnogi od vraćenih Roma su rođeni u inostranstvu i samo mali broj govori albanski. Obično stižu samo u odeći u kojoj ih, kako piše AI, u ranim satima pokupi policija, bez mogućnosti da se spakuju.


U emisiji BBC na srpskom jeziku je uz izveštaj AI preneta izjava jednog romskog aktiviste da "na Kosovu postoji nova kategorija Roma".


"Zovemo ih Romi 'duhovi', jer stižu u pola noći, vanrednim avionskim letovima i lutaju izgubljeni po zemlji koju više ne prepoznaju i koja ne prepoznaje njih", citira BBC tog aktivistu.


BBC dodaje da AI u izveštaju navodi da "mlada država nije spremna da izađe na kraj sa takvim prilivom ljudi i da se novopridošli suočavaju sa starim predrasudama, pa čak i rizikom fizičkog nasilja".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online