Utorak 28.09.2010.
16:41
Tanjug

EU, zaštiti kosovske Rome!

AI se u izveštaju zalaže za uvođenje međunarodnog moratorijuma na nasilno vraćanje manjinskog stanovništva na Kosovo, ističe BBC
 

U izveštaju AI je navedeno da kosovske vlasti nisu uspele da Romima obezbede dokumenta i garantuju prava na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, zapošljavanje i stanovanje, prenele su agencije.


Prema izveštaju, kako je navela britanska mreža Bi-Bi-Si (BBC), od proglašenja nezavisnosti je na Kosovo nasilno vraćeno nekoliko hiljada Roma i svi su izgledi da će bar polovina njih ponovo napustiti Kosovo. Takođe je navedeno da "ista sudbina čeka još hiljade Roma".


AI je u izveštaju "Nigde dobrodošli:stop prisilnom povratku Roma", upozorila zemlje EU da "rizikuju da krše međunarodno pravo vraćajući ljude na mesta gde im preti progon" i da "umesto toga treba da nastave da pružaju međunarodnu zaštitu Romima i pripadnicima drugih manjina dok ne postane bezbedno da se vrate na Kosovo".


AI podseća vlasti u zemljama EU na preporuke Viskog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice da su odgovorne da pružaju međunarodnu zaštitu ugroženim manjinama.


"Vlasti na Kosovu moraju, takođe, da obezbede da se Romi i pripadnici drugih manjina mogu da vrate dobrovoljno i da se reintegrišu u potpunosti u društvo", naglašava AI.


U detaljnom izveštaju AI je, pored istalog, rečeno da su hiljade Roma pobegle 1990-tih sa Kosova od rata i proganjanja, a da je njihovo prisilno vraćanje počelo od 2008. kako je jednostrano proglašena nezavisnost od Srbije.


Mnogi od vraćenih Roma su rođeni u inostranstvu i samo mali broj govori albanski. Obično stižu samo u odeći u kojoj ih, kako piše AI, u ranim satima pokupi policija, bez mogućnosti da se spakuju.


U emisiji BBC na srpskom jeziku je uz izveštaj AI preneta izjava jednog romskog aktiviste da "na Kosovu postoji nova kategorija Roma".


"Zovemo ih Romi 'duhovi', jer stižu u pola noći, vanrednim avionskim letovima i lutaju izgubljeni po zemlji koju više ne prepoznaju i koja ne prepoznaje njih", citira BBC tog aktivistu.


BBC dodaje da AI u izveštaju navodi da "mlada država nije spremna da izađe na kraj sa takvim prilivom ljudi i da se novopridošli suočavaju sa starim predrasudama, pa čak i rizikom fizičkog nasilja".

2024 © - Vesti online