Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.09.2010.
13:00
Z. Tmušić - Vesti A

Zlatiborska sela na samrti

Sudeći po onome što se juče na Krstovdan moglo videti na poznatoj stočnoj pijaci u podzlatiborskom selu Kriva Reka, građani Srbije uskoro će gledati volove i krave jedino u beogradskom zoološkom vrtu kod Vuka Bojovića i na televiziji. Tuga i žalost, muka seljačka, neviđena i nedoživljena, propast sela, kraj sela - reči su kojima se najbolje mogu opisati slike sa stočnog vašara na kome se, kažu Zlatiborci, nekih davnih Krstovdana nudilo i po 300 pari volova i 500 krava. A juče je više od hiljadu Zlatiboraca jedino zagledalo par volova Boža Terzića iz Alinog Potoka na Zlatiboru i kravu i tele Dobrosava Ninčića iz obližnjeg sela Jablanica.

Prodavao volove po dva evra po kilogramu: Božo Terzić

- Pišite, ako smete: u selu više nema volova, svi su u gradu, najviše onom našem, glavnom. Nema ni krava. Niti ima ko da ih muze, niti ima ko da ih hrani, niti ko ima računicu da sve to radi. Neka sada Mirko i Boris idu na televiziju u mužu zajedno sa onim pevaljkama! - reče Sreten Virić iz Krive Reke.


Zaista, na pijaci je bilo samo par volova, jedna krava, desetak prasića, jedno omanje stado ovaca i po neki brdski konj. Oko praznih boksova za stoku skupilo se mnogo Zlatiboraca, ali i seljaka ispod Zlatara, Tare i sa Peštera. Pili su pivo, rakiju i pričali kako nikad nije bilo gore, kako selo nikad nije bilo praznije i kako će uskoro i seljak poželeti mleka.
 

Sad mleko kupujemo u prodavnici: Ljubiša Kojadinović

- U mom selu, Stapari, nekad je svaka kuća imala par volova i po tri-četiri krave. Danas volova nema, a svaka peta kuća ima po jednu kravu i jednu babu. Zamisli kako je kad ujutru vidim babu kako u prodavnici kupuje mleko. Nju je sramota, a meni dođe da zaplačem.

Ali, kome vredi i govoriti i pisati. Pobediše nas volovi! - uzdahnu Ljubiša Kojadinović i dodade da sme da se opkladi da će srpska sela za desetak godina ostati bez stoke.


Pod šatrom improvizovane kafane flaša piva koštala je oko 150 dinara, koliko i pet litara mleka koje otkupljivači plaćaju seljacima.

Onaj par volova, koje je Božo Terzić nudio po dva evra po kilogramu, niko nije kupio skoro do podneva. Kravu i tele, po ceni od hiljadu evra kupio je jedan Bošnjak sa Peštera.


- Oni najviše kukaju u ovoj državi, a najviše imaju para - šapnu neko od Zlatiboraca, pokazujući na Pešterca.

Nema ni bičeva


Ilustrujući propast države i sela, Dobrilo Dragović reče da u Srbiji više nema gde da kupi običan bič:


- Ništa ovde nema, ni krava, ni volova, ni svinja. Na selu ima samo starih baba i deda, po neka jabuka i kruška koju nema ko da obere. A nema ništa ni u ovoj državi. Evo, pitam gore ove što nešto prodaju, imaju li bičeva i klinaca, a oni vele da nemaju, da se to uvozi iz Slovenije. Moj brale, da se čovek prekrsti i levom i desnom!

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online