Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.09.2010.
12:00
I. Petrović - Vesti A

Opštine pljačkaju građane

Legalizacija bespravno podignutih objekata u Srbiji teče veoma traljavo i sporo, a od 700.000 zahteva, koliko je predato, rešeno je samo nekoliko hiljada. Glavni razlozi, zbog kojih bi i ovaj treći pokušaj države da reši problem bespravne gradnje mogao da doživi fijasko, predstavljaju nepotpuna dokumentacija i skupa naknada za legalizaciju.

Legalizacija u Srbiji pred kolapsom

Građani su imali rok od šest meseci da podnesu prijave za legalizaciju svojih objekata, što je većina i uradila, ali mali broj rešenih zahteva posledica je toga što građani u 90 odsto slučajeva nisu podneli kompletnu dokumentaciju.

Za papire čak 625 evra


Dokumentacija            Ustanova                                Cena
Dokaz o pravu svojine    RGZ                                       20 evra
Geodetski snimak          Licencirani geodetski biro        100 evra
Tehnički izveštaj            Licenciran službenik                500 evra
Administrativna taksa     pošta ili banka                         3,5 evra
Slike objekta                 Lično                                      1 evro
                                                                          UKUPNO: 625 evra

Najveći problem lokalnim samoupravama zadaje to što u prijavama gotovo uvek fali neki dokument. Najčešće su to dokumenta koja se odnose na nerešene imovinsko-pravne odnose. Mnogima upravo taj papir nedostaje, zbog sporosti administracije, sudova, katastra, ali i zbog gradnje na tuđem zemljištu.


U Beogradu, koji ima najveće probleme sa divljom gradnjom, podneto je oko 200.000 prijava, ali rešeno je samo stotinak slučajeva. U Novom Sadu je od 37.000 zahteva rešeno tek 1.000, a u Nišu od 29.000 samo 260 slučajeva.


- Obrada prijava jedino zavisi od građana, odnosno od brzine kojom nam dostavljaju papire, da bi mogli da proverimo da li objekat ispunjava zahteve za legalizaciju ili ne ispunjava - kaže Dalibor Biševac, zamenik sekretara za legalizaciju u Beogradu.

"Divljacima" pune budžet

 

Lokalne uprave će biti odgovorne: Oliver Dulić

Ministar prostornog planiranja Oliver Dulić kaže da su pojedine opštine namorno podigle cene za legalizaciju kako bi time zakrpile rupe u budžetu.

 

Mnoge gradske vlasti se nadaju da će do kraja godine budžet najviše napuniti od legalizacije "divljih" objekata.

 

Prema rečima, člana Gradskog veća Olivera Glišića, u Beogradu realno očekuju da se do kraja godine u budžet slije 1,5 milijardi dinara od naplate za legalizaciju.


Aleksandra Damnjanović-Petrović, pomoćnica ministra ekonomije i regionalnog razvoja, kaže da nisu krive lokalne samouprave što podnosioci zahteva za legalizaciju nisu dostavili kompletnu dokumentaciju, ali opštine moraju da traže dopunu.


- Postoji bojazan da prijava za legalizaciju bude odbijena ako vlasnici, ni posle dva-tri poziva opštinara, ne dostave tražene papire. U tom slučaju vlasnik gubi pravo na legalizaciju, a njegov objekat biće srušen - kaže Aleksandra Damnjanović-Petrović, koja očekuje da će, s obzirom na broj podnetih zahteva za legalizaciju, za ovaj proces biti potrebne tri godine.


Dok u lokalnim samoupravama svoju sporost pravdaju nepotpunom dokumentacijom i krive građane, u republičkim institucijama upozoravaju i na drugi razlog zbog kojeg legalizacija može da doživi potpun krah, a odnosi se na nerealno visoke cene koje su odredile opštine.

U Ministarstvu za prostorno planiranje ističu da je zapravo najveći razlog za vrlo mali procenat donetih rešenja o legalizaciji u visokoj ceni naknade za uređenje građevinskog zemljišta.


- Pokušavajući da stanemo sa divljom gradnjom u Srbiji, mi smo, jednom za svagda, hteli da legalizujemo sve što je moguće na najjednostavniji mogući način. Saznao sam da su pojedine opštine odredile nerealne cene legalizacije - kaže Oliver Dulić, ministar prostornog planiranja.

Šumarac: Ko napravi red u urbanizmu...


Predsednik Inženjerske komore Srbije Dragoslav Šumarac kaže da mora da postoji politička volja da se objekti legalizuju jer ne sme da se desi da je nečija politička taktika da legalizacija u određenoj opštini propadne, ma kojoj stranci pripadao.


- Ko napravi red u urbanizmu u Srbiji, treba da dobije Nobelovu nagradu. Ova Vlada mogla bi da završi taj proces bar 70 do 80 odsto - rekao je Šumarac.


On je istakao da je nedopustivo da lokalne samouprave shvate proces kao izvor za punjenje svojih budžeta. Gradovi i opštine moraju da donesu primerene cenovnike i uzmu u obzir socijalni položaj ljudi, kazao je bivši ministar građevine.

 

Ističući da proces legalizacije treba shvatiti "kao saniranje neke elementarne nepogode", Šumarac je dodao da se mora voditi računa i o tome da li je neka porodica gradila objekat za svoje potrebe ili za prodaju i izdavanje.


Zakonom o lokalnim samoupravama opštine same mogu da određuju cene za naknadu građevinskog zemljišta. Zbog toga se pojavljuju velike razlike u ceni legalizacije.

Tako legalizacija kvadrata u prvoj zoni Novog Sada iznosi 145 evra, dok je u Beogradu samo 115 evra. Razlike postoje i u gradovima koji su vrlo slični i blizu jedan drugom, pa u Ćupriji treba izdvojiti nešto više od 10 evra, dok je u Paraćinu ta cena 35.

Tarife u Raškoj veće nego u Beogradu

Ubedljivo najskuplje je u opštini Raška gde za legalizaciju u prvoj zoni treba izdvojiti 206 evra po kvadratu. S druge strane, neke opštine, poput Knjaževca, odredile su sasvim pristupačne cene, pa naknada za sve zone iznosi 4,3 evra po kvadratu.

Različite cene


Grad                 Cena po kvadratu u prvoj zoni
Raška                                 206 evra
Novi Sad                             145 evra
Beograd                             115 evra
Zrenjanin                             40 evra
Paraćin                               35 evra
Subotica                             25 evra
Ćuprija                               11 evra
Kragujevac                         10 evra
Niš                                      6 evra
Leskovac                            5,4 evra
Kruševac                            5,1 evro
Knjaževac                          4,3 evra

- Moj apel lokalnim samoupravama jeste da prilagode cene legalizacije realnom stanju koje danas postoji u našoj ekonomiji i koje postoji u novčanicima naših porodica. U protivnom, sva odgovornost za eventualni neuspeh legalizacije biće na njima - kaže ministar Dulić.


On objašnjava da će smanjenje naknade za legalizaciju doprineti tome da opštine reše problem nelegalnih objekata, što znači da ni njima nije u interesu da toliko podižu cene.

 

Rušenje čim istekne rok
 

Građani koji su prijavili objekte za legalizaciju sa nepotpunom dokumentacijom dobiće dopis u kome se od njih traži da dostave sve potrebne papire. Za to je određen rok od dva meseca, a onima koji ga ne ispoštuju objekti će biti srušeni.

 

Još dodatna dva meseca, pa rušenje

Legalizacija će biti odbijena za objekte koji nemaju papire, ali i za one koji su građeni na prostoru planom predviđenom za školu, bolnicu, obdanište ili saobraćajnicu. Ako zahtev za legalizaciju "divljih" objekata bude odbijen, podnosiocu se šalje obrazloženje, a on kasnije može da podnese žalbu na to rešenje.

 

Tek posle konačnog rešenja u upravnom postupku građevinska inspekcija ruši objekat. Na drugoj strani, oni kojima je predmet pozitivno rešen biraju na koji način će platiti naknadu za legalizaciju, a potom se upućuju na potpisivanje ugovora sa Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online