Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 25.09.2010.
13:53 >> 18:36h
Tanjug A

Sejdiu: Ne podnosim ostavku

Privremeni predsednik Kosova i Metohije Fatmir Sejdiju izjavio je danas da nema nameru da podnese ostavku iako je utvrđeno da je gomilanjem funkcija prekršio privremeni kosmetski ustav. Prištinski list "Koha Ditore" danas je objavio da bi Sejdiu mogao da se povuče sa državne funkcije.

Sejdiu prekršio ustav koji je sam doneo

Sejdiu je izjavio da ne namerava da podnese ostavku iako je privremeni pokrajinski ustavni sud, prema prištinskim medijima na albanskom jeziku, ocenio da je zamrzavanjem funkcije predsednika stranke Demokratski savez Kosova on prekršio osnovni zakon.


Sejdiu je po povratku iz SAD rekao da smatra da nije prekršio ustav, da ne postoji preporuka da podnese ostavku i da će komentarisati odluku suda tek kada je bude video.


"Moje tim će izneti dokaze, a zamrzavanje funkcije je ustavna kategorija", rekao je Sejdiu i dodao kako sud nije preporučio šta on u konkretnom slučaju treba da uradi.


Od 2006. godine, posle smrti Ibrahima Rugove, predsednik DSK je bio Sejdiu, koji je kasnije izabran i za privremenog predsednika, dogovorom sa koalicionom Demokratskom partijom Kosova Hašima Tačija.


Tokom obavljanja mandata čelnika privremenih pokrajinskih institucija, Sejdiu je zamrzao funkciju predsednika DSK. U toj stranci se pripremaju za skori izbor rukovodstva partije, uključujući i predsednika.

Privremeni kosmetski ustavni sud juče je objavio odluku prema kojoj je Sejdiu prekršio ustav jer je istovremeno obavljao funkciju privremenog predsednika Kosmeta i funkciju predsednika Demokratskog saveza Kosova. Ova odluka je doneta većinom glasova, saopšteno je iz kosmetskog suda.

"Koha ditore" je prenela da izvori bliski predsedniku samoproklamovane republike Kosovo nisu isključili mogućnost da on saopšti odluku o ostavci odmah posle povratka iz SAD. Izvori lista navode da odlazak Sejdiua sa funkcije privremenog predsednika Kosmeta neće izazvati institucionalnu krizu.

"Za prevazilaženje situacije vode se pripreme da naslednik Sejdiua, kojeg bi predložio DSK-a, osigura i glasove poslanika Demokratske partije Kosova kao koalicioni partner", ocenili su izvori.

Ako Sejdiu podnese ostavku, do trenutka izbora novog predsednika njegove dužnosti bi bile prenesene na predsednika privremene skupštine Kosmeta Jakupa Krasnićija.

POVEZANE VESTI

Subota 25.09.2010. 15:27
Pozadina ove moguće ostavke je sasvim druga. Naime, pre otvaranja Tačijeve tezge ispred zgrade UN, Sejdiju se ponudio da da ime. I tezga je dobila ime "Visitors Only". A onda je neko to preveo Tačiju i sad ovaj pritiska Sejdijua da podnese ostavku jer je prorekao ono što se dešava u zgradi UN. Tači & Co mogu da uđu u zgradu UN-a jedino na ulaz na kome piše "Visitors Only".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online