Subota 25.09.2010.
13:53 >> 18:36h
Tanjug

Sejdiu: Ne podnosim ostavku

Sejdiu prekršio ustav koji je sam doneo

Sejdiu je izjavio da ne namerava da podnese ostavku iako je privremeni pokrajinski ustavni sud, prema prištinskim medijima na albanskom jeziku, ocenio da je zamrzavanjem funkcije predsednika stranke Demokratski savez Kosova on prekršio osnovni zakon.


Sejdiu je po povratku iz SAD rekao da smatra da nije prekršio ustav, da ne postoji preporuka da podnese ostavku i da će komentarisati odluku suda tek kada je bude video.


"Moje tim će izneti dokaze, a zamrzavanje funkcije je ustavna kategorija", rekao je Sejdiu i dodao kako sud nije preporučio šta on u konkretnom slučaju treba da uradi.


Od 2006. godine, posle smrti Ibrahima Rugove, predsednik DSK je bio Sejdiu, koji je kasnije izabran i za privremenog predsednika, dogovorom sa koalicionom Demokratskom partijom Kosova Hašima Tačija.


Tokom obavljanja mandata čelnika privremenih pokrajinskih institucija, Sejdiu je zamrzao funkciju predsednika DSK. U toj stranci se pripremaju za skori izbor rukovodstva partije, uključujući i predsednika.

Privremeni kosmetski ustavni sud juče je objavio odluku prema kojoj je Sejdiu prekršio ustav jer je istovremeno obavljao funkciju privremenog predsednika Kosmeta i funkciju predsednika Demokratskog saveza Kosova. Ova odluka je doneta većinom glasova, saopšteno je iz kosmetskog suda.

"Koha ditore" je prenela da izvori bliski predsedniku samoproklamovane republike Kosovo nisu isključili mogućnost da on saopšti odluku o ostavci odmah posle povratka iz SAD. Izvori lista navode da odlazak Sejdiua sa funkcije privremenog predsednika Kosmeta neće izazvati institucionalnu krizu.

"Za prevazilaženje situacije vode se pripreme da naslednik Sejdiua, kojeg bi predložio DSK-a, osigura i glasove poslanika Demokratske partije Kosova kao koalicioni partner", ocenili su izvori.

Ako Sejdiu podnese ostavku, do trenutka izbora novog predsednika njegove dužnosti bi bile prenesene na predsednika privremene skupštine Kosmeta Jakupa Krasnićija.

2024 © - Vesti online