Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.09.2010.
09:11 >> 21:20h
Tanjug, Novosti A

Džudžević: Nećemo Zukorlićeve predstavnike

Sastanak predstavnika tri bošnjačke liste, koji je sazvao ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, završen je danas u Palati Srbije bez dogovora, rekao je Mevlud Dudić, predstavnik Bošnjačke kulturne zajednice, čiji je nosilac liste bio glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić. Jedino što je postignuto je najava da će se predstavnici lista ponovo sastati i nastaviti da razgovaraju u Novom Pazaru.

Esad Džudžević je najpre za dogovor, pa tek onda za izbore
 

Sastanak, koji je trajao oko sat i po, održan je i na inicijativu šefa misije OEBS-a u Beogradu Dimitriosa Kipreosa. Kako se navodi u saopštenju sastanak je završen bez dogovora, ali sa konstatacijom da će sve tri liste nastaviti sa ovakvim sastancima u Novom Pazaru i da će nastojati da prevaziđu postojeće probleme uz uvažavanje izražene izborne volje Bošnjaka.


Iz resornog ministarstva ranije je saopšteno da je cilj tog sastanka nastojanje da Nacionalni savet Bošnjaka počne da radi u skladu sa rezultatima junskih izbora.


Sastanku su prisustvovali i predstavnici Bošnjačke liste Esad Džudžević i Bošnjačkog preporoda Seadetin Mujezinović.

Platforme za razgovor predstavnika bošnjačkih lista drastično se razlikuju. Među njima su zahtevi za razgovor o diskriminisanju Bošnjaka, ali i nastojanje da se razdvoje vera i politika.

Džudževića, nosiolac Bošnjačke liste, rekao je da je zahtev za ponavljanje izbora trenutno ”na ledu”, a prioritet je dogovor.

"Na rukovodećim mestima veća ne želimo Zukorlićeve predstavnike, jer je on prešao crtu i izazivao nasilje", jasan je Džudžević. "Ukoliko ne dođe do dogovora, najbolje je da idemo na nove izbore".

On ističe da će njegova delegacija insistirati na tome da se u razgovore ne upliću sukobi među islamskim zajednicama.


Tandir: Ne odustajemo od zahteva

Muamer Zukorlić

Samir Tandir, funkcioner Bošnjačke kulturne zajednice koju predvodi muftija Muamer Zukorlić, i čija je lista na izborima osvojila 17 od 35 mesta, kaže, s druge strane, da ni ”za jotu” neće odustati od svojih zahteva.

Prema njegovim rečima, Bošnjačko nacionalno veće u Srbiji formirano je po zakonu i za sve opstrukcije krivo je Ministarstvo za manjinska i ljudska prava.

"Tražićemo da se odblokira rad veća, da uđemo u prostorije i da dobijemo potrebna sredstva. Spremni smo da sarađujemo i sa predstavnicima ostale dve liste", naglašava Tandir.

Najpomirljiviji tonovi pred razgovore u petak dolaze iz ugla Bošnjačkog preporoda. Njihov predstavnik Saedetin Mujezinović ističe da je cilj ove liste bošnjačko jedinstvo.

"To znači da Bošnjačko nacionalno veće čine predstavnici sve tri liste srazmerno broju osvojenih mandata. Mi smo dobili pet mesta i toliki udeo tražimo u veću. Na ovaj način smanjile bi se tenzije u Sandžaku".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online