Petak 24.09.2010.
09:11 >> 21:20h
Tanjug, Novosti

Džudžević: Nećemo Zukorlićeve predstavnike

Esad Džudžević je najpre za dogovor, pa tek onda za izbore
 

Sastanak, koji je trajao oko sat i po, održan je i na inicijativu šefa misije OEBS-a u Beogradu Dimitriosa Kipreosa. Kako se navodi u saopštenju sastanak je završen bez dogovora, ali sa konstatacijom da će sve tri liste nastaviti sa ovakvim sastancima u Novom Pazaru i da će nastojati da prevaziđu postojeće probleme uz uvažavanje izražene izborne volje Bošnjaka.


Iz resornog ministarstva ranije je saopšteno da je cilj tog sastanka nastojanje da Nacionalni savet Bošnjaka počne da radi u skladu sa rezultatima junskih izbora.


Sastanku su prisustvovali i predstavnici Bošnjačke liste Esad Džudžević i Bošnjačkog preporoda Seadetin Mujezinović.

Platforme za razgovor predstavnika bošnjačkih lista drastično se razlikuju. Među njima su zahtevi za razgovor o diskriminisanju Bošnjaka, ali i nastojanje da se razdvoje vera i politika.

Džudževića, nosiolac Bošnjačke liste, rekao je da je zahtev za ponavljanje izbora trenutno ”na ledu”, a prioritet je dogovor.

"Na rukovodećim mestima veća ne želimo Zukorlićeve predstavnike, jer je on prešao crtu i izazivao nasilje", jasan je Džudžević. "Ukoliko ne dođe do dogovora, najbolje je da idemo na nove izbore".

On ističe da će njegova delegacija insistirati na tome da se u razgovore ne upliću sukobi među islamskim zajednicama.


Tandir: Ne odustajemo od zahteva

Muamer Zukorlić

Samir Tandir, funkcioner Bošnjačke kulturne zajednice koju predvodi muftija Muamer Zukorlić, i čija je lista na izborima osvojila 17 od 35 mesta, kaže, s druge strane, da ni ”za jotu” neće odustati od svojih zahteva.

Prema njegovim rečima, Bošnjačko nacionalno veće u Srbiji formirano je po zakonu i za sve opstrukcije krivo je Ministarstvo za manjinska i ljudska prava.

"Tražićemo da se odblokira rad veća, da uđemo u prostorije i da dobijemo potrebna sredstva. Spremni smo da sarađujemo i sa predstavnicima ostale dve liste", naglašava Tandir.

Najpomirljiviji tonovi pred razgovore u petak dolaze iz ugla Bošnjačkog preporoda. Njihov predstavnik Saedetin Mujezinović ističe da je cilj ove liste bošnjačko jedinstvo.

"To znači da Bošnjačko nacionalno veće čine predstavnici sve tri liste srazmerno broju osvojenih mandata. Mi smo dobili pet mesta i toliki udeo tražimo u veću. Na ovaj način smanjile bi se tenzije u Sandžaku".

2024 © - Vesti online