Petak 24. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.09.2010.
21:16
Mondo A

Otvoren kurs srpskog jezika u Albaniji

U prisustvu oko 200 Srba iz više sela u okolini Fijere, početak kursa srpskog jezika u selu Res-Ljibofs svečano je otvorio ambasador Srbije u Albaniji Miroljub Zarić, koji je ocenio da je to izuzetno važan događaj za srpsku zajednicu u Albaniji.

Sa kursa srpskog jezika u Skadru 2008. godine

"Ovde se prvi put otvara kurs srpskog jezika. To je veliki korak za ove ljude, ali i veliki pozitivan korak za odnose Srbije i Albanije, kao i za odnose Srba i Albanaca i za čitav region", rekao je ambasador Zarić.

On je izrazio nadu da će sličnih primera nastave srpskog jezika biti i u budućnosti.

"Verujem da će, u ovom trenutku pozitivnih razvoja odnosa naše dve, veoma značajne zemlje u regionu, biti još mnogo ovakvih manifestacija i da će biti suštinskih razvoja odnosa", rekao je Zarić.

"Očekivane posete visokih zvaničnika Srbije u Albaniji i predstojeće posete zvaničnika iz Tirane Beogradu, kao i kontakti u poslednjih par meseci na ministarskom nivou u Beogradu, svedoče da se posle dugog zastoja u odnosima dve zemlje sada krenulo ubrzanim tokom koji je dobar i za bileteralne odnose i za situaciju u regionu, a približava nas ostvarenju zajedničkog cilja, što bržem članstvu u EU", ocenio je ambasador.

Polaznicima kursa srpskog jezika, koji su prema uzrastu razvrstani u tri grupe, prve časove održao je profešor Zoran Hajkaja iz Skadra. Kurs bi trebalo da traje šest meseci.

Ekrem Duljević, inicijator organizovanja učenja srpskog jezika, u čijoj se kući u Res-Ljibofsu i održava taj kurs, precizirao je da se na ovaj korak odlučio kako srpski jezik ne bi bio potpuno zaboravljen u njegovom kraju u Albaniji.

"S obzirom na to da u naša tri sela i više naselja u opštini Fijera živi više od 500 domaćinstava Srba muslimanske i hrišćanske veroispovesti odlučio sam da, zajedno s našim Udruženjem srpsko-crnogorske manjine 'Morača-Rozafa' iz Skadra, započnem u mojoj kući osnivanje kursa srpskog jezika koji će učiti naša deca, ali i odrasli, da se naš maternji jezik ne zaboravi", rekao je Duljević.

Za pokretanje ovog kursa Duljević je, kako je rekao, dobio punu podsršku Ministarstva za dijasporu Republike Srbije i Ambasade Srbije u Tirani.

Duljević je rekao i da je još pre tri godine podneo zahtev za državljanstvo Republike Srbije, ali da je dobio negativan odgovor, iako ne zna zašto.

On je počeo i pripremu terena na svom zemljištu gde namerava da izgradi školu u kojoj bi se držala nastava na srpskom jeziku, a, kako je kazao, očekuje da će njegove planove podržati "srpski privrednici, narod i država Srbija".

Srpske škole i srpski jezik dekretom je 1934. godine ukinuo albanski kralj Zogu, a posle Drugog svetskog rata Enver Hodža je nastavio asimilaciju Srba.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online