Subota 18.09.2010.
21:16
Mondo

Otvoren kurs srpskog jezika u Albaniji

Sa kursa srpskog jezika u Skadru 2008. godine

"Ovde se prvi put otvara kurs srpskog jezika. To je veliki korak za ove ljude, ali i veliki pozitivan korak za odnose Srbije i Albanije, kao i za odnose Srba i Albanaca i za čitav region", rekao je ambasador Zarić.

On je izrazio nadu da će sličnih primera nastave srpskog jezika biti i u budućnosti.

"Verujem da će, u ovom trenutku pozitivnih razvoja odnosa naše dve, veoma značajne zemlje u regionu, biti još mnogo ovakvih manifestacija i da će biti suštinskih razvoja odnosa", rekao je Zarić.

"Očekivane posete visokih zvaničnika Srbije u Albaniji i predstojeće posete zvaničnika iz Tirane Beogradu, kao i kontakti u poslednjih par meseci na ministarskom nivou u Beogradu, svedoče da se posle dugog zastoja u odnosima dve zemlje sada krenulo ubrzanim tokom koji je dobar i za bileteralne odnose i za situaciju u regionu, a približava nas ostvarenju zajedničkog cilja, što bržem članstvu u EU", ocenio je ambasador.

Polaznicima kursa srpskog jezika, koji su prema uzrastu razvrstani u tri grupe, prve časove održao je profešor Zoran Hajkaja iz Skadra. Kurs bi trebalo da traje šest meseci.

Ekrem Duljević, inicijator organizovanja učenja srpskog jezika, u čijoj se kući u Res-Ljibofsu i održava taj kurs, precizirao je da se na ovaj korak odlučio kako srpski jezik ne bi bio potpuno zaboravljen u njegovom kraju u Albaniji.

"S obzirom na to da u naša tri sela i više naselja u opštini Fijera živi više od 500 domaćinstava Srba muslimanske i hrišćanske veroispovesti odlučio sam da, zajedno s našim Udruženjem srpsko-crnogorske manjine 'Morača-Rozafa' iz Skadra, započnem u mojoj kući osnivanje kursa srpskog jezika koji će učiti naša deca, ali i odrasli, da se naš maternji jezik ne zaboravi", rekao je Duljević.

Za pokretanje ovog kursa Duljević je, kako je rekao, dobio punu podsršku Ministarstva za dijasporu Republike Srbije i Ambasade Srbije u Tirani.

Duljević je rekao i da je još pre tri godine podneo zahtev za državljanstvo Republike Srbije, ali da je dobio negativan odgovor, iako ne zna zašto.

On je počeo i pripremu terena na svom zemljištu gde namerava da izgradi školu u kojoj bi se držala nastava na srpskom jeziku, a, kako je kazao, očekuje da će njegove planove podržati "srpski privrednici, narod i država Srbija".

Srpske škole i srpski jezik dekretom je 1934. godine ukinuo albanski kralj Zogu, a posle Drugog svetskog rata Enver Hodža je nastavio asimilaciju Srba.

2024 © - Vesti online