Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.11.2009.
18:15
Tanjug A

Osnovana kompanija "Južni tok Srbija"

U prestonici Švajcarske, Bernu, u utorak je potpisan Ugovor o osnivanju preduzeća "Južni tok Srbija", između kompanije "Gasprom" i "Srbijagasa", izjavio je Tanjugu generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

U ime "Srbijagasa" osnivački akt potpisao je Bajatović i generalni direktor projekata "Južni tok" u "Gaspromu" Pavel Oderov.

"Danas je i zvanično osnovano zajedničko preduzeće 'Južni tok Srbija' , koje treba da uradi fizibiliti studiju i da vrši izgradnju gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju", rekao je Bajatović i najavio da će zajedničko preduzeće biti registrovano u gradu Cugu u Švajcarskoj.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović

On je podsetio da je vlasništvo Gasproma u tom zajedničkom preduzeću iznosi 51 odsto, a da je vlasništvo Srbijagasa 49 odsto.


"Završena je i formalna registracija preduzeća, što znači da će kroz Srbiju prolaziti magistralni gasovod 'Južni tok' u dužini od oko 470 kilometara, a kapacitet gasovoda iznosiće od 36 do 41 milijardu kubika gasa godišnje," rekao je Bajatović.

On je naglasio da to za državu Srbiju znači prihod od oko 500 miliona evra godišnje od taksi, a s obzirom da Srbija može da skladišti između pet i sedam milijardi metara kubnih gasa na svojoj teritoriji, to znači da se našoj zemlji otvaraju vrata da može biti regionalni igrač kada je u pitanju transport, skladištenje, distribucija i trgovina gasom, kao i da bude energetsko čvorište u ovom delu Evrope, kada je u pitanju gas, nafta i struja.


"Do početka izgradnje gasovoda treba da se uradi "fizibiliti" studija, trasa gasovoda, ugovaranje potrebnih količina gasa i projektovanje," kaže Bajatović i dodaje da će srpska "fizibiliti" studija za "Južni tok" biti završena do kraja ove godine, a zbirna "fizibiliti" studija za ceo "Južni tok" do marta 2010. godine.

"To zajedničko preduzeće biće registrovano u gradu Cugu i promenjivaće se kontinentalno pravo, a po sadašnjem srpskom zakonodavstvu, kada uđemo u proces dobijanje licenci, dozvole za obavljanje delatnosti i izgradnju gasovoda, bilo bi potrebno osnovati ćerku firmu u Srbiji", objasnio je Bajatović, ističući da u ovoj fazi još uvek nije potrebno osnivanje takve firme.


Bajatović je podsetio da osnivanje zajedničkog preduzeća "Južni tok Srbija" predstavlja finalizaciju radnji koje su trajale godinu i po dana.


Osnivanju zajedničkog preduzeća prethodilo je potpisivanje Međudržavnog sporazuma između Srbije i Rusije, usvajanje akata u parlamentu, zatim komercijalni pregovori "Srbijagasa" i "Gasproma", potvrđivanja od Vlade Srbije i konačnih usaglašavanja prilikom posete ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Srbiji, 20. oktobra ove godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online