Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.09.2010.
12:52 >> 13:19h
Tanjug A

Tadić: Rešićemo istorijske sukobe

Stvaranje boljih mogućnosti za obične građane, otvaranje novih radnih mesta, rešavanje istorijskih sukoba koji postoje na Balkanu, glavni su politički ciljevi, rekao predsednik Boris Tadić na kraju posete Estoniji. Tadić istakao da će kao rezultat toga Srbija postati član EU.

Tadić sa Ansipom u estonskoj prestonici
 

Predsednik Srbije Boris Tadić završio je danas, susretom sa predsednikom Vlade Estonije Andrusom Ansipom, dvodnevnu zvaničnu posetu toj baltičkoj zemlji.


Estonski premijer je u sedištu Vlade upoznao Tadića sa konceptom elektronske uprave koji primenjuje estonska administracija, a koji je sproveden pod devizom "računari se ne mogu podmititi".

Vlada u Talinu je e-upravom u velikoj meri povećala efikasnost državne uprave, smanjila korupciju, a građanima omogućila da sve administrativne poslove, uključujući glasanje, i finansijske transakcije obavljaju putem Interneta.

Tadić je izrazio očekivanje da će kompjuterizacija državne uprave u Srbiji u bliskoj budućnosti dovesti do istih rezultata.

Estonija je, inače, ustupila Srbiji softver "X road" na kome počiva njena e-vlada, i koji će uz izvesna prilagođavanja moći da bude iskorišćen za informatičku modernizaciju srpske uprave.

Estonija je danas u domenu informatičkih tehnologija najnaprednija među država centralne i istočne Evrope. Ilustracije radi, čak 63 odsto estonskih domaćinstava ima Internet priključak, 53 odsto domaćinstava koristi širokopojasni Internet, visokoprotočne bežične veze postoje na čak 1.100 javnih mesta.

Tadić se danas sastao i sa predsednicom parlamenta Estonije Ene Ergmom.

Prvog dana posete Talinu, Tadić se u dva navrata sastao sa predsednikom Estonije Tomasom Hendrikom Ilvesom, koji je naglasio podršku te države evrointegrativnim procesima na zapadnom Balkanu.

Na svečanoj večeri koju su u Tadićevu čast priredili predsednik Ilves i njegova supruga, istaknuto je da će, kada Srbija uđe u fazu pregovora o članstvu sa EU, Estonija rado podeliti sa Beogradom svoja dobra i loša iskustva u tom procesu.

"Aktivni smo na svim frontovima gde je to moguće kako bi uveli Srbiju u EU. Iz našeg iskustva sa EU znamo da nema bolje garancije vladavine zakona, ljudskih prava, mira i demokratije. Zato smo tako snažno posvećeni EU i članstvu Srbije u njoj", rekao je Ilves u zdravici.

Ponekad je, prema njegovim rečima, put ka EU trnovit, i Estonija je na njemu često morala da savladava predrasude Brisela, sa čime se katkad suočava i Srbija.

Tadić je, zahvaljujući na dobrodošlici, rekao da će Srbija nastaviti da na putu ka EU odlučno sprovodi reforme i stvara stabilno okruženje u regionu i Evropi.

"Danas Srbija gradi infrastrukturu, smanjuje troškove administracije, stvara disciplinovaniju državnu upravu i čvrst bankarski sektor, naša makroekonomska politika je veoma čvrsta i želimo da budemo na tom polju najpozitivniji primer u jugoistočnoj Evropi", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je, međutim, naglasio da je njegov apsolutni politički prioritet nastavak modernizacije infrastrukture, stvaranje radnih mesta i zatvaranje istorijskih konflikata u regionu.

"Kao posledica svega toga doći će i naše članstvo u EU, ali pre toga moramo da okončamo te poslove, i budite sigurni da ćemo nastaviti", kazao je Tadić.

Predsednik Estonije Tomas Hendrik Ilves je u zvaničnoj poseti Srbiji boravio u oktobru prošle godine, a zatim je i u aprilu ove godine na povratku iz Istanbula bio primoran da se prizemlji u Beogradu zbog erupcije vulkana na Islandu, kada se takođe sastao sa predsednikom Tadićem. Dvojica predsednika su razgovarala i na marginama zasedanja Generalne skupštine UN.

Dvojica predsednika su juče, osim o evrointegracijama, razgovarala o Kosovu i jačanju bilateralnih, pre svega ekonomskih odnosa. Jedna od potencijalno najzanimljivijih oblasti ekonomske saradnje mogla bi, prema oceni sagovornika, biti eksploatacija i prerada uljnih škriljaca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online