Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.09.2010.
10:47 >> 11:49h
Srna A

Jasenovačke žrtve u kalendaru SPC

Prvi put ove godine celokupna Srpska pravoslavna crkva proslaviće Sabor jasenovačkih novomučenika, koji se, prema odluci poslednjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora SPC, obeležava danas.

"Najviše crkveno telo priklonilo se već postojećoj tradiciji koja je živela u Eparhiji australijsko-novozelandskoj, a to je da se 13. septembra ili u danima oko ovog datuma, obeležavaju novomučenici jasenovački", objašnjava protosinđel Jovan Ćulibrk, koordinator Odbora za Jasenovac Svetog arhijerejskog sabora SPC.

Prema njegovim riječima, Odbor je odavno nastojao da se utvrdi konkretan datum praznovanja novomučenika jasenovačkih, a višestruki su povodi da to bude baš 13. septembar.

"U samom Jasenovcu se kao dan novomučenika jasenovačkih obeležavao dan osvećenja obnovljenog hrama Svetog Jovana 1984. godine, što je padalo u prvu nedelju po Uspenju Bogorodičinom, što je obično početkom septembra. Od polovine avgusta je logor počeo da radi, tako da možemo reći da se na taj način obeležava i sam početak stradanja koje traje sve do 22. aprila 1945. godine", kaže otac Jovan.

On ističe da je Jasenovac postao simbolička reč za stradanje u Drugom svetskom ratu i teško ga je izdvojiti od ostalih mesta stradanja iz ovog perioda.

Jaenovačke žrtve simbol mučeništva

"Kada se kaže novomučenici jasenovački, tu su, na neki način, i jadovinski i glinski i korićki i prebilovački novomučenici, jer ako bismo obeležavali stradanje na svakom od tih mesta, bojim se da nam crkveni kalendar ne bi sadržavao ništa drugo osim stradanja u Drugom svetskom ratu", rekao je otac Jovan za "Politiku".

Odbor za Jasenovac okuplja institucije i pojedince koji istražuju istorijat ovog mesta velikog stradanja srpskog naroda, ima vrlo razvijenu saradnju i sa relevantnim međunarodnim institucijama, a veliku pažnju posvećuje i obrazovanju o holokaustu - u Memorijalnom centru "Jad Vašem" SPC je školovala više od dvadeset svojih ljudi.

Protojerej Velibor Džomić, član pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske SPC, napominje da su nagađanja da je ovaj praznik unešen u crkvene kalendare, pa izbrisan iz njih, "bezočne optužbe".

"Koliko je meni poznato, Spomen jasenovačkih novomučenika se u kalendarima pojavio osamdesetih godina 20. veka i to za vreme trajanja nesrećne crkvene podele u dijaspori.

U kalendarima koje je štampala tadašnja Slobodna mitropolija iz Nove Gračanice kod Čikaga objavljivan je i praznik Jasenovačkih mučenika. Kasnije, nakon zaceljenja te velike crkvene rane zaslugom patrijarha Pavla, mitropolita Irineja i drugih arhijereja, Sveti arhijerejski sabor SPC je doneo odluku da se u kalendarima koje štampaju naše eparhije u dijaspori može unijeti i praznovati i njihov spomen", dodao je protojerej Džomić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online