Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.11.2009.
23:46
Tanjug A

Godišnjica "Plišane revolucije"

U Centru lepih umetnosti "Gvarnerijus" izložbom fotografija i panelom obeležena je 20. godišnjica "Plišane revolucije" u Čehoslovačkoj koja se dogodila u jesen 1989. Izložba, koju su zajednički priredile ambasade Češke Republike i Slovačke, počela je uz izvođenje delova iz simfonijske poeme "Vltava" znamenitog češkog kompozitora Bedžiha Smetane (1824-1884).

Plišana revolucija 1989.
Predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljnu politiku Dragoljub Mićunović izjavio je da "sloboda i pravda idu zajedno".


"Svet je danas dosta komplikovan, ali se nadam da će napredovati u pravcu daljeg osvajanja slobode", kazao je Mućunović koji je u vreme istorijskih događanja u Pragu i Bratislavi bio jedan od vodećih intelektualaca disidenata u ondašnjoj Jugoslaviji.
Mićunović je, međutim, upozorio na opasnost plutokratije koja može da znači i "deficit slobode".

Plišana revolucija

 

"Plišana" ili kako je Slovaci zovu "Nežna" revolucija između 16. novembra i 29. decembra 1989. označila je kraj 41-godišnje vlasti Komunističke partije Čehoslovačke (KPČ) i smatra se jednim od najvažnijih događaja u "jeseni revolucija" koje su se tada zbile u centralnoj i istočnoj Evropi.


Pošto je policija 17. novembra 1989. potisnula mirne studentske demonstracije u Pragu, usledila je serija narodnih protesta. Do 20. novembra se broj demonstranata u Pragu povećao na procenjenih pola miliona.


Dvočasovni generalni štrajk, u kome su učestvovali svi građani Čehoslovačke, paralisao je zemlju 27. novembra.


Sa kolapsom režima u okolnim socijalističkim državama, a suočena sa sve većim uličnim protestima, KPČ je objavila 28. novembra da će se odreći vlasti i ukinuti jednopartijski sistem.


Bodljikava žica i druge prepreke su uklonjene sa granice ka Zapadnoj Nemačkoj i Austriji početkom decembra.


Dugogodišnji predsednik Gustav Husak imenovao je 10. decembra, prvu većinski nekomunističku vladu u Čehoslovačkoj od 1948. i podneo ostavku.


Aleksandar Dubček, vođa reformističkog socijalističkog pokreta "Praško proleće" koji je okončan ulaskom trupa Varšavskog ugovora u avgustu 1968, izabran je za predsednika federalnog parlamenta 28. decembra.


Pisac i disident Vaclav Havel je narednog dana postao predsednik države. Od tada su Češka Republika i Slovačka, koje su se u miru razišle 1993, postale članice Evropske unije i NATO, Svetske trgovinske organizacije (STO) i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), grupacije 30 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta.


Ambasadorka Češke Hana Hubačkova istakla je da je "Plišana revolucija" značila ne samo kraj totalitarnog režima i osvajanje slobode u Čehoslovačkoj, već je doprinela okončanju "Hladnog rata" u međunarodnim odnosima i ujedinjenju Evrope.


Slovački ambasador Igor Furdik je kao najznačajnije što je usledilo posle promene sistema u državi istakao "promenu u glavama" njegovih sunarodnika, što je omogućilo da Slovačka za samo šest godina, između 1998. i 2004, ostvari veliki privredni i društveni napredak. "Uveren sam da i ljudi u Srbiji mogu da ostvare tolike promene u tako kratkom periodu", poručio je Furdik.


Češka sa nominalnim ukupnim društvenim proizvodom (GDP) većim od 216 milijardi dolara u 2008, ili 20.759 dolara po stanovniku, svrstana je na 36 mesto u svetu. Bila je prva bivša socijalističke država koja je stekla status razvijene zemlje (2006), prema rangiranju Svetske banke.


Češka je i najviše rangirana bivša socijalistička država prema Indeksu ljudskog razvoja UNDP, programa za razvoj Ujedinjenih nacija. Slovačka se s nominalnim GDP koji je 2008. pocenjen na 95,4 milijarde i dohotkom po stanovniku od 17.646 dolara, smatra za razvijenu privredu koja ima najbržu stopu rasta među zemljama-članicama EU i OECD.


Posle Slovenije, Slovačka je postala jedina bivša socijalistička zemlja koja je ušla u evro-zonu, pošto je 1. januara 2009. uvela zajedničku valutu najveće i najuspešnije regionalne integracije u svetu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online