Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.09.2010.
12:35
Tanjug A

Nema priče sa tzv. državom Kosovo

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras u Novoj Gorici da je uveren da je moguće pronaći kompromis oko teksta rezolucije o Kosovu koji bi zadovoljio i Srbiju i Evropsku uniju i omogućio početak dijaloga o rešavanju kosovskog problema. Posle susreta sa slovenačkim premijerom Borutom Pahorom, Tadić je rekao da Srbija, i pored toga što poštuje legitimna prava kosovskih Albanaca, ne može da otvori dijalog sa predstavnicima takozvane države Kosovo.

Borut Pahor i Boris Tadić razgovarali o Kosmetu i evropskoj perspektivi Srbije
 

"Srbija nema nikakvu nameru niti interes da se rešavanje pitanja Kosova odlaže, nema nameru da zaledi ovaj proces niti da bude faktor nekonstruktivnosti", kazao je Tadić i izrazio očekivanje da će "u najskorije vreme u razgovoru sa Ketrin Ešton, biti pronađeno rešenje".

"Samo evropsko perspektivom svakog naroda Zapadnog Balkana pitanje trajnog mira može biti rešeno. Samo uz trajni mir i politiku mira možemo obezbediti perspektivu za svaku porodicu i ekonomiju na ovom prostoru", poručio je Tadić.


Srbija, pri tom, ima svoje "crvene linije", kao i EU, dodao je Tadić, i izrazio očekivanje da će tekst rezolucije o Kosovu, koji bi trebalo da bude usaglašen sa EU, štititi legitimne interese Srbije, ali i definisati zajednički stav EU.


"Svi koji misle da je ovo vreme u kome Srbija ponovo treba da bude poražena ili ponižena se varaju, to je veoma nekonstruktivan prilaz u jednom kompleksnom istorijskom trenutku. Rešenje je moguće u konstruktivnom dijalogu, uz uvažavanje prava svake zemlje i svakog naroda", kazao je Tadić.


"Otvaranje dijaloga otvara perspektive svima da postanu članice EU, ali i članicama EU da pronađu svoj evropski i bezbednosni interes na prostoru Zapadnog Balkana", rekao je Tadić.


Po mišljenju Boruta Pahora, u interesu je Srbije i EU da tekst "kosovske rezolucije" bude prihvatljiv i za Srbiju i za EU.

"Beograd i Priština mogu uspostaviti dijalog kojim će biti rešena otvorena pitanja, i ako Slovenija može da pomogne ona će to drage volje učiniti", rekao je Pahor.
Prema njegovim rečima, u interesu je Srbije - kao i međunarodne zajednice - da tekst rezolucije o Kosovu bude prihvatljiv za Srbiju i za sve članice EU.


Tadić i Pahor razgovarali su i o bilateralnim odnosima i sa zadovoljstvom konstatovali da je danas na snagu stupio međudržavni sporazum o socijalnom osiguranju zahvaljujući kojem će biti rešen problem ostvarivanja prava građana Srbije koji su deo staža ostvarili u Sloveniji.


Tadić i Pahor su razgovarali i o formiranju zajedničkog trilateralnog železničkog preduzeća u koje bi, osim Srbije i Slovenije, bila uključena i Hrvatska.


Tadić je objasnio da će to preduzeće raditi na koridoru 10, i izrazio očekivanje da će zajednička preduzeća biti formirana i u drugim privrednim sferama.

Slovenački premijer je ocenio da otvorena pitanja u regionu ne mogu biti rešena jednom konferencijom, već to mora biti rezultat postepenog procesa.


Tadić i Pohor su razgovarali tokom večere u vinariji "Movia" u mestu Ceglo kod Nove Gorice.

Pahor je juče u izjavi novinarima u Ljubljani podsetio da do posete srpskog predsednika dolazi pred debatu u Generalnoj skupštini UN. On je najavio da će težište razgovora sa Tadićem biti "šta Ljubljana može da učini za pronalaženje rešenja koje bi zadovoljilo većinu država članica Evropske unije".

Prema rečima Pahora, "veoma je važno da Srbija takođe ima evropsku perspektivu i Slovenija će se za to zalagati".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online