Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.09.2010.
01:21
Tanjug A

Sastali se lekari iz matice i dijaspore

"Srbija duguje veliku zahvalnost svima koji čine dobre korake ka boljem životu i unapređenju zdravstvenog statusa njenih građana“, rekla je večeras predsednica Narodne skupštine dr Slavica Đukić-Dejanović na svečanom prijemu u Dvoru povodom Prve konferencije srpske medicinske dijaspore "Zajedno u budućnost“.

 

Beli dvor: Pokrovitelji konferencije su princeza Katarina i princ Aleksandar Karađorđević

Na prijemu u Belom dvoru za učesnike tog skupa, Dejanovićeva je zahvalila Srbima u rasejanju koji su u najtežim vremenima za našu zemlju negovali ugled Srbije kroz veštine i stručnost koju su ispoljavali u svom radu.

Ona je naglasila da je konferencija početak jačanja saradnje oko 30.000 lekara iz naše zemlje sa lekarima iz dijaspore što će doprineti ugledu Srbije u svetu.

Ministar za dijasporu Srđan Srećković je rekao da je resorno ministarstvo započelo novu eru odnosa sa Srbima u rasejanju.

"Ministarstvo za dijasporu pokušava da okuplja sve strukture našeg rasejanja, posebno vodeći računa o stručnim i profesionalnim naučnicima i ekspertima svih profila i zato sam ponosan što je Ministarstvo suorganizator prve Konferencije medicinske dijaspore", rekao je Srećković.

Direktorka Lekarske komore Srbije dr Tatjana Radosavljević je ukazala da konferencija predstavlja novi početak saradnje i da ima za cilj da poboljša zajednički rad za dobrobit ljudi. Ona je izrazila nadu da će konferencija omogućiti strateško povezivanje Srbije i njene dijaspore, uz početak na polju medicine a potom i na ostalim poljima života.

Prisutne je pozdravio princ Aleksandar Karađorđević koji je istakao da Srbija ima veliku dijasporu čiji su pripadnici postigli izuzetne rezultate širom sveta.

"Siguran sam da će konferencija lekarima u Srbiji omogućiti da se bolje upoznaju i razmene iskustva i ideje sa kolegama koji rade u inostranstvu i da će ih ohrabriti da započne nove zajedničke projekte na dobrobit svih građana Srbije", istakao je princ Karađorđević.

Konferencija srpske medicinske dijaspore 2010. pod sloganom "Zajedno u budućnost", koju organizuju Lekarska komora Srbije i Ministarstvo za dijasporu, okupiće oko 150 vrhunskih stručnjaka srpskog porekla iz celog sveta iz oblasti medicine - lekara, specijalista i eksperata iz oblasti medicinskog prava.

Cilj konferencije je umrežavanje naših lekara iz dijaspore sa zdravstvenim institucijama u matici i primena iskustava lekara iz dijaspore u Srbiji.

Počasni pokrovitelji skupa su princeza Katarina i princ Aleksandar Karađorđević, a koorganizatori su humanitarna organizacija Lajflajn, Asocijacija srpskih lekara i stomatologa u Nemačkoj i Srpsko-američko udruženje lekara i stomatologa.

NJ.K.V. Princeza Katarina nnije mogla da prisustvuje otvaranju, ali je pročitano njeno pismo u kome je pozdravila sve učesnike, duh saradnje i patriotizma, i izrazila svoju želju da ova konferencija postane tradicionalni događaj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online