Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.08.2010.
19:19
Tanjug A

Prosvetari štrajkuju 1. septembra

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije organizovaće u sredu, 1. septembra, jednodnevni štrajk upozorenja, a ukoliko do 15. septembra ministar prosvete ne odgovori zvanično na zahteve, odnosno ako problemi ne počnu da se rešavaju, članovi tog sindikata najavljuju da će štrajk biti nastavljen.

Predsednik Unije Leonardo Erdelji kazao je na konferenciji za novinare da se neki od zahteva odnose na donošenje Strategije razvoja obrazovnog sistama Srbije, povećanje ulaganja za obrazovanje, donošenje programa racionalizacije mreža škola i broja zaposlenih...

Jedan od važnih zahteva je i izmena delova odredaba Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji su, pema njegovim rečima, na terenu izazvali haos.

SOS o štrajku posle sastanka sa Cvetkovićem

 

Republički odbor Sindikata obrazovanja Srbije (SOS) odlučio je na današnjoj sednici da se o eventualnom štajku zbog lošeg materijalnog položaja zaposlenih u prosveti izjasni posle sastanka s premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, zakazanog za četvrtak, 2. septembar.


"Jedan od naših zahteva bio je hitan prijem kod premijera Cvetkovića, na kome bi nas informisao o sadržaju pregovora s MMF-om", rekao je Tanjugu predsednik SOS Branislav Pavlović, posle završetka sednice.
On je naveo da je za petak, 3. septembar, zakazana sednica Predsedništva tog sindikata na kojoj će biti razmatrani potezi prosvetnih radnika na ispunjavanju njihovih zahteva, među kojima je osnovni - odmrzavanje plata.
Sednici odbora prisustvovao je i ministar prosvete Žarko Obradović koji je rekao da će nova školska godina početi na vreme, a da će se, posle razgovora sindikata u oblasti obrazovanja sa premijerom Cvetkovićem u četvrtak, znati redosled rešavanja spornih pitanja u prosveti.
"Ekonomske mogućnosti zemlje moraju se uvažavati", rekao je Obradović, pozdravljajući stav tog sindikata da ne protestuje na početku školske godine, jer je, kako je rekao, najgora stvar da se pitanja obrazovanja rešavaju preko učenika.


On je objasnio da će, posle sastanka sindikata s premijerom Cvetkovićem o ekonomskoj politici Vlade Srbje do kraja ove i tokom 2011. i 2012. godine, dogovarati konkretne poteze, potpisivanje protokola o zaradama, koje će, kako je rekao, biti izraz ekonomske politike.

Sindikat radnika u prosveti Srbije zakazao je za sutra sednicu Republičkog odbora na kojoj će jedna od tema biti donošenje odluke o štrajku, zbog lošeg materijalnog položaja zaposlenih, problema u reformi obrazovnog sistema, finansiranju obrazovanja, racionallizaciji. Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" ranije je najavio da će o štajku odlučivati 7. septembra.

On je rekao da predstavnici Unije razumeju da se svih osam zahteva, koliko je predočeno ministru prosvete ne mogu rešiti odmah, ali da polovina može da se reši do 15. septembra.


Potpredsednik Unije i organizator prostestne šestnje Milorad Antić kazao je da očekuje da se 1. septembra kolegama iz Beograda pridruže i kolege iz Krusevca, Negotina, Bele Planke i drugih gradova Srbije.


On je naveo da će štrajk početi u podne, a da će nakon govora predstavnika tog sindikata, početi protestna šetnja, najpre do zgrade predsednika Republike gde će predati pismo sa zahtevima, a potom do Vlade Srbije, gde će zahtevi biti ostavljeni premijeru Mirku Cvetkoviću.


Šetnja se završava kod Ministrstva prosvete gde će pismo biti uručeno i ministru prosvete Žarku Obradoviću, naveo je Antić.


Miodrag Protić iz Unije rekao je da se očekuje da se do 15. septembra počne sa izmenama i dopunama Posebnog kolektivnog ugovora za osnovne, srednje škole i domove učenika , kao i da se počne sa racionalizacijom broja zaposlenih jer se, kako je naveo, broj đaka smanjuje, a zaposlenih povećava.


Prema njegovim rečima, ako ti zahtevi ne počnu da se rešavaju do 15. septembra, Unija će nastaviti štrajk 21. septembra.


Drugi deo konferencije, na kome je trebalo da novinari postavljaju pitanja, obeležilo je nezadovoljstvo predstavnika nevladinih organizacija zbog načina na koji se govorilo o inkluzivnom obrazovanju.


Predstavnici Unije naveli su da se deca sa nekim od oblika deformiteta ne mogu upisivati u redovne škole i da se tako ne mogu zadovoljiti njihove potrebe jer obrazovni sistem nije za to adekvatno pripremljen.


Predstavnici nevladinih organizacija - Udruženje studenata sa hendikepom i Univerzitetski centar za studente sa hendikepom izrazili su nezadovoljstvo načinom na koji se govorilo o deci koja bi trebalo da se uključe u obrazovni sistem i ocenili da je to spor proces koji zahteva vreme.


Koordinator Univerzitetskog centa za studente sa hendikepom Ksenija Mihajlovska ukazala je da se na pogrešan način govori o inkluzivnom obrazovanju i ukazala na svoj primer, dodajući da je bez obzira na svoj hendikep uspešno prošla i kroz specijalno i redovno obrazovanje, a potom i i završila fakultet.


Mihajlovska koja je prisustvovala konferenciji najavila je i tužbu protiv predstavnika Unije sindikata i defektologa Ksenije Miljković koja je govorila o uključenju dece sa posebnim potrebama u obrazovni sistem.


Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije jedan je od četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika, i ima članove u oko 660 osnovnih i srednjih škola.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online