Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 17.11.2014.
08:38 >> 12:49h
Beta A

Prosveta u štrajku, časovi 30 minuta

Četiri reprezentativna sindikata prosvete u Srbiji započeli su danas štrajk skraćivanjem časova u osnovnim i srednjim školama na 30 minuta.

Đacima skraćeni časovi na pola sata
 

Ministarstvo prosvete Srbije saopštilo je da je u prepodnevnoj smeni redovno radilo 63 odsto škola, dok je zbog protesta sindikata prosvetnih radnika nastava bila skraćena u 37 odsto škola. Prema podacima ministarstva, redovno je radilo 1.106 osnovnih i srednjih škola, dok su čaosovi bili skraćeni za po 15 minuta u 662 škole.

U 79 odsto beogradskih škola nastava je bila redovna i časovi su trajali po 45 minuta.

Sindikati za sada neće obustaviti rad produženog boravka đaka u školama.

"Drago mi je što najveći broj nastavnika, uprkos veoma teškoj situaciji, interese učenika stavlja na prvo mesto", rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić. On je dodao da je materijalni položaj prosvetnih radnika toliko težak da je takvo stanje na duži rok neodrživo.

"Prosvetni radnici snose veliki deo tereta društvenih i ekonomskih reformi koje sprovodi Vlada Srbije i baš zbog toga je potrebno uspostaviti sistem plata koji odgovara odgovornosti i nivou obrazovanja koji nastavnici imaju", dodao je Verbić.

Ministar je naglasio da je počelo formiranje radne grupe za pregovore o posebnom kolektivnom ugovoru na kome će se zajedno s predstavnicima četiri reprezentativna sindikata prosvete raditi u narednim nedeljama.

Sindikati koji su štrajkovali i septembra i oktobra ove godine, očekuju da će 1.000 škola učestvovati u štrajku koji počinje u ponedeljak, a trajaće, kako kažu, dok se prosvetni radnici ne izuzmu od smanjenja plata u javnom sektoru.

Predstavnici sindikata "Nezavisnost", Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije sastali su se u petak, 14. novembra s ministrom prosvete Srđanom Verbićem, ali nisu odustali od štrajka.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković rekao je tada da sindikati od Vlade traže da se uvedu platni razredi za sve delatnosti koje se finansiraju iz državnog budžeta, i da "sudbinu budžeta dele svi, ravnopravno".

Pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić naveo je u petak da će se sledeće nedelje formirati komisija predstavnika Ministarstva i sindikata za izradu kolektivnog ugovora.

Uz to, predstavnici sindikata biće uključeni i u pripremu izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.11.2014. 08:50
Досадни сте са својим штрајковима сваке године.Класични уцењивачи који користе децу за испуњење својих захтева.
Ponedeljak 17.11.2014. 11:04
Svakako škola u Srbiji postaje suvišna institucija, nikakve vajde od nje, ono malo slobodnih poslova kod privatnika može da se obavlja bez dana škole, a za odgovorne poslove su kupe gotovi doktorai.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online