Ponedeljak 17.11.2014.
08:38 >> 12:49h
Beta

Prosveta u štrajku, časovi 30 minuta

Đacima skraćeni časovi na pola sata
 

Ministarstvo prosvete Srbije saopštilo je da je u prepodnevnoj smeni redovno radilo 63 odsto škola, dok je zbog protesta sindikata prosvetnih radnika nastava bila skraćena u 37 odsto škola. Prema podacima ministarstva, redovno je radilo 1.106 osnovnih i srednjih škola, dok su čaosovi bili skraćeni za po 15 minuta u 662 škole.

U 79 odsto beogradskih škola nastava je bila redovna i časovi su trajali po 45 minuta.

Sindikati za sada neće obustaviti rad produženog boravka đaka u školama.

"Drago mi je što najveći broj nastavnika, uprkos veoma teškoj situaciji, interese učenika stavlja na prvo mesto", rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić. On je dodao da je materijalni položaj prosvetnih radnika toliko težak da je takvo stanje na duži rok neodrživo.

"Prosvetni radnici snose veliki deo tereta društvenih i ekonomskih reformi koje sprovodi Vlada Srbije i baš zbog toga je potrebno uspostaviti sistem plata koji odgovara odgovornosti i nivou obrazovanja koji nastavnici imaju", dodao je Verbić.

Ministar je naglasio da je počelo formiranje radne grupe za pregovore o posebnom kolektivnom ugovoru na kome će se zajedno s predstavnicima četiri reprezentativna sindikata prosvete raditi u narednim nedeljama.

Sindikati koji su štrajkovali i septembra i oktobra ove godine, očekuju da će 1.000 škola učestvovati u štrajku koji počinje u ponedeljak, a trajaće, kako kažu, dok se prosvetni radnici ne izuzmu od smanjenja plata u javnom sektoru.

Predstavnici sindikata "Nezavisnost", Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije sastali su se u petak, 14. novembra s ministrom prosvete Srđanom Verbićem, ali nisu odustali od štrajka.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković rekao je tada da sindikati od Vlade traže da se uvedu platni razredi za sve delatnosti koje se finansiraju iz državnog budžeta, i da "sudbinu budžeta dele svi, ravnopravno".

Pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić naveo je u petak da će se sledeće nedelje formirati komisija predstavnika Ministarstva i sindikata za izradu kolektivnog ugovora.

Uz to, predstavnici sindikata biće uključeni i u pripremu izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

2024 © - Vesti online