Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 29.08.2010.
11:49
Srna A

Ljajić: Traže nam da priznamo Kosmet

Ministar za rad i socijalnu zaštitu Srbije Rasilj Ljajić izjavio je da se od Beograda indirektno traži da prizna Kosovo, i dodao da će put Srbije ka EU, ipak, biti duži nego što se očekivalo jer je sada aktuelno rešavanje kosovskog pitanja.

Rasim Ljajić: POdela najbolja, ali kasno

"Ako neko misli da bi sad naša kooperativnost i naše priznanje kosovske nezavisnosti, jer to je ono što traže faktički od nas, ne direktno, ali indirektno - ubrzali taj put, ja sam više nego uveren da bi to na kratak rok možda pomaklo naše evropske integracije, ali da taj put u suštini ne bi bio ništa brži", rekao je Ljajić.

On je napomenuo da postoje uslovi koji se moraju ispuniti, a da bi istovremeno takav scenario priznanja mogao da izazove veliku unutrašnju političku nestabilnost.

"Da razgolitimo stvari do kraja: takav scenario bi verovatno prouzrokovao masovni egzodus Srba sa Kosova. Niste dobili ubrzane integracije, a dobili ste unutrašnju nestabilnost, koja, opet, može da ukoči sve, posebno ekonomske reforme. Mi se zaista krećemo na ivici noža, to je tačno, ali to je zato što je naša pozicija takva, ona je nasleđena", dodao je Ljajić.

On je rekao da će se Srbija suočavati sa pritiscima i da sada traži način da im odoli, a da se ne konfrontira sa najznačajnijim političkim faktorima u međunarodnoj zajednici.

Ljajić je rekao da bi bilo odlično da Srbija može da rezoluciju o Kosovu piše u saradnji sa Briselom i Vašingtonom, ali da je pitanje koliko je to realno.

"Do 8. septembra postoji teoretska mogućnost, ali ja nisam siguran da je to realno, da se može doći do teksta koji će biti kompromisan", istakao je Ljajić. On je naglasio da cilj treba da budu pregovori, ali da se pre toga mora postići što širi konsenzus srpske političke elite.

"Verujem da je dugoročno rešenje i u interesu Albanaca, jer imaju nepriznatu državu, koja nije članica međunarodnih organizacija, nije članica UN. To je dugoročno neodrživo, kao što je neodrživo stanje za srpsku zajednicu na Kosovu", rekao je Ljajić.

On je dodao da niko ne očekuje da se vrati šta je bilo i da Srbija upravlja Kosovom, ali je istakao da je sadašnje rešenje nepravedno.

"Ja sam, svojevremeno, i pre krize pisao da je podela najpravednije rešenje kosovske krize, jer ste imali podeljeno društvo i za vreme kralja, i za vreme Tita, i za vreme Miloševića. Plašim da je sada kasno za podelu, jer to međunarodna zajednica neće prihvatiti", rekao je Ljajić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online