Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.01.2019.
23:34
sputniknews.com, Vestionline A

"Kosovsko pitanje ne može da se reši 2019, vratili smo se tri koraka unazad"

"Kosovsko pitanje suviše je kompleksno da bi moglo da se reši u 2019. godini, a uvođenjem taksi vratili smo se tri koraka unazad", izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

A. Čukić
Rasim Ljajić

- Kosovsko pitanje je suviše kompleksno da bismo mogli da očekujemo da bude rešeno u 2019. godini, posebno što nas u maju očekuju izbori za evropski parlament. Imamo briselsku administraciju koja je u odlazećem statusu i ne verujem da se može očekivati tu neki ozbiljniji angažman. Sa druge strane, pozicije su suviše udaljenje da bi mogli da govorimo nekom približavanju - rekao je Ljajić za portal Pink.

On je rekao da što se tiče taksi koje je Priština uvela, "lopta nije u našem dvorištu".

- Mi tu ne možemo ništa više da uradimo osim konstantnog pritiska koji vršimo, jer je lopta u dvorištu Vašingtona i EU, i uopšte međunarodne zajednice koja mora reagovati - rekao je ministar.

Istakao je i da je neophodno da se stanje vrati na period pre 6. novembra kada su uvedene prve takse od 10 odsto kako bi nastavili dijalog.

Taksama od 100 odsto, koje su uvedene 21. novembra, praktično je zaustavljena trgovina između centralne Srbije i Kosova i Metohije, podvukao je ministar.

Upitan o posledicama uvođenja ovih taksi, on je rekao da je prva posledica smanjen plasman roba iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju. Za mesec dana, od 21. novembra do 20. decembra, plasman robe je bio 34,6 miliona dinara manji nego u istom periodu prošle godine.

Druga posledica je, kaže, otežano snabdevanje stanovništva na Kosovu i Metohiji.

- Naša obaveza je da tim ljudima obezbedimo robu i proizvode, sve što su do sada imali, i to će biti konstantna borba. Na sreću, većih nestašica nije bilo, ali ako ove mere potraju, postoji opasnost da se to desi - rekao je ministar Ljajić.

Treća posledica tiče se, kaže, privrednika na samom Kosovu i Metohiji. On je naveo konkretan primer vezan za prodaju naše pšenice, koja je stala uvođenjem taksi.

- Cena je skočila za 10 do 15 evra po toni. Ako uzmete 1.000 tona te pšenice, to znači da ste platili 10 do 15.000 evra više nego što bi platili srpsku pšenicu, da ne govorimo o kvalitetu… - navodi Ljajić.

- Od ovoga trpe svi ekonomsku štetu. Da ne govorimo o političkoj šteti koja je napravljena, jer smo vraćeni tri koraka unazad. Stanje jeste bilo komplikovano, ali nije bilo ovako teško kao što je sada - rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, preneo je Tanjug.

Upitan o spekulacijama da se povlači sa funkcije ministra, Ljajić je odgovorio da se neće naći u sledećoj vladi bilo da dođe do rekonstrukcije ili izbora, ali da se neće povući iz politike.

- Želim da se bavim njom, da jačam stranku, možda jednog dana i da se vratim, ali to je uobičajena politička aktivnost. Stalno me optužuju svi živi kako sam u svakoj vladi - evo, dobro, neću da budem u vladi, da vam bar to olakšam  ali ću se jednog dana vratiti - poručio je Ljajić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online