Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 24.08.2010.
10:36
Press A

Jelašić - Od podstanara do milionera

Kada je 2000. godine došao u Srbiju, bivši guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić je živeo kao podstanar u kući prijatelja u jednom podavalskom selu, a danas, 10 godina kasnije,ima dve ogromne kuće, luksuzan stan, vredne akcije, štedne uloge u bankama, a suvlasnik je i elitnog restorana, pišu beogradski mediji.

Kako navodi ''Press'', Jelašićeva imovina trenutno se procenjuje na više od pet miliona evra, ali listi piše da nije uspeo da sazna šta je sve od imovine Jelašić prijavio kada je pre 10 godina stupio u državnu službu.

Radovan Jelašić

Bivši guverner nije želeo, prema pisanju beogradskog medija, da odgovori na pitanja u vezi imovine, a u Agenciji za borbu protiv korupcije kazali su da je stara Jelašićeva imovinska karta tajna.

Tabakovićeva: Jelašić ima neobične veštine

 

Član Predsedništva SNS-a Jorgovanka Tabaković smatra da bi poreski organi morali hitno da ''pročešljaju" imovinu Jelašića.

 

''Jelašić, izgleda, ima neke neobične veštine. Znam da je imao veliku platu, da je sam šišao travu i kuvao džem, ali tim uštedama se ne može opravdati tolika imovina. Poreska uprava bi morala da ukrsti podatke o prijavljenoj zaradi i imovini kojom raspolaže'', kaže Tabakovićeva za ''Press''.

''Stare imovinske karte Jelašića ne možemo da objavimo jer su ti podaci, prema nekadašnjem zakonu o sprečavanju sukoba interesa, tajna. U svakom slučaju, imovinska karta svakog funkcionera, pa i bivšeg guvernera, ući će u proceduru provere ako neko agenciji dostavi prijavu da sumnja da su podaci iz izveštaja netačni ili da ne odgovaraju realnim primanjima'', kazala je portparol Agencije za borbu protiv korupcije Aleksandra Kostić.

Jelašić je naveo da je sve četiri milionske nekretnine stekao kupovinom. Stan od 130 kvadrata u Frankfurtu i kuće od 200 i 212 kvadrata u Beogradu deli sa suprugom, a na njega se vodi i trećina restorana u Mađarskoj.

''Press'' navodi da je imovinska karta zanimljiva, ako se ima u vidu da je sam Jelašić u više navrata govorio da ne potiče iz imućne porodice (majka Smiljka radila je u seoskoj zadruzi, a otac Marko je bio kondukter) zbog čega se gotovo sve vreme školovanja u SAD praktično sam izdržavao, radeći najteže poslove.

Pošto je pre dolaska u Beograd, prema dostupnim informacijama, od imovine imao četvorosobni stan u Frankfurtu i deo restorana u Mađarskoj koji je kupio sa ocem i bratom, ''Press'' piše da je Jelašić za nepunih 10 godina državnog službovanja uspeo da stekne dve kuće, akcije i ušteđevinu.

''Ako, pri tome, znamo da je kao guverner mesečno zarađivao 412.000 dinara (oko 5.000 evra) do avgusta prošle godine, kada mu je plata zbog Vladinih mera štednje snižena na 163.000 dinara, nije jasno odakle sva ta imovina'', saznaje beogradski list.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.08.2010. 10:47
Sve je on to zaradio ' POSTENO', samo se pitam i ja radim 20 godina i imam stan od 50 kvadrata i kredit jos 10 godina, ali sam to stekao kradjom ,podrazumjeva se. za razliku od nekih postenih....
Utorak 24.08.2010. 12:30
...jel' ima u Srbiji bar jedan posten politicar???....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online