Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 24.08.2010.
12:00
D. Dekić - Vesti A

Zaštitnik građana zaboravio Kosovo

Mapa Srbije bez Kosova ucrtana je na sajtu republičkog zaštitnika građana Saše Jankovića. "Krnja" teritorija Srbije nalazi se u delu net prezentacije ombudsmana na adresi http://www.pravamanjina.rs. Istaknute su samo karte Vojvodine i Centralne Srbije, a klikom na ovu drugu, dobija se i uvećana teritorija Srbije, na kojoj takođe nema Kosova i Metohije. "Nije nam bila namera da crtamo Srbiju, već da se vidi da ne možemo obavljati posao u tom delu države", objašnjavaju u kancelariji Saše Jankovića

Srpska radikalna stranka je najoštrije osudila objavljivanje karte Srbije bez južne pokrajine.
- Skandalozno je da zaštitnik građana koji je državni organ ovako brutalno krši Ustav negiranjem državne celine i teritorijalnog integriteta i zato SRS traži istragu protiv odgovornih - kažu radikali.


Reagovali su i Srpski narodni pokret 1389 i Udruženje "Naši", upozorenjem da je to drugi primećeni slučaj nepotpune mape u poslednja četiri dana.


- Slična karta objavljena i na sajtu Turističke organizacije Niša, ali je uklonjena posle naše intervencije - navele su u saopštenju ove organizacije koje zahtevaju smenu Jankovića i usvajanje zakona kojim će se zabraniti pravljenje, objavljivanje i distribuiranje mapa na kojima je Srbija prikazana bez Kosmeta ili nekog drugog dela svoje teritorije.

Saša Janković

U kancelariji zaštitnika građana juče je "Vestima" rečeno da ni jedna od postavljenih karti nije mapa Srbije, već pregled multietničkih sredina na linku pod nazivom multietničke opštine u Srbiji.


- Zakon o državnoj upravi i lokalnoj samoupravi je utvrdio 68 srpskih opština u kojima je zastupljena multietničnost, ali za Kosovo i Metohiju takve podatke nemamo, jer tamo nije obavljen popis ni 1992, ni 2002. godine, pa se ne zna ni koliko je manjinskih grupa, ni koje su.

Za nas su to Albanci i Romi, ali nismo mogli da upisujemo proizvoljno, pa smo dali podatke koje imamo za Vojvodinu i centralnu Srbiju-objasnili su u kancelariji ombudsmana.


Svrha postavljanja ovog linka i karti je, prema njihovim rečima, da građani vide kako mogu da ostvaruju svoja prava koja im garantuje Ustav Srbije i zakoni.
- Nije nam bila intencija da crtamo Srbiju, već da se vidi da nam je onemogućeno da obavljamo svoj posao na tom delu Srbije. Mogli smo da stavimo i Kosovo na mapu, ali nemamo nikakve podatke kako se tamo prava ostvaruju, objašnjeno je "Vestima" u Jankovićevoj kancelariji.

I ima ga i nema

 

Karta Srbije bez Kosova pojavila se u maju ove godine na polufinalu Evrosonga, kada su na video razglednici uoči nastupa srpskog predstavnika, granice bile zamrljane, pa Kosovo nije bilo moguće uočiti. Organizatori Evrosonga su objasnili da Norveška kao domaćin te manifestacije ne bi smela ni da prikazuje Kosovo u sastavu Srbije, budući da je među prvima priznala Kosovo. Već u junu je i FIFA u zvaničnoj publikaciji za Svetsko prvenstvo predstavila Srbiju bez Kosmeta.


S druge strane, američka TV mreža CNN, emitujući prilog o katastrofalnim požarima u Rusiji, prikazala je kartu cele Evrope na kojoj je Kosovo u sastavu Srbije.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.08.2010. 17:56
Citajuci clanak od danas da zastitnik gradjana zaboravlja kosovo,da je pre neki dan TO nisa zaboravio,da su nas i mnoge druge kako nase tako i strane institucije izbrisale tj izbacile Kosovo sa karte Srbije,dovodi do zakljucka da nas oni polako pripremaju na ono sto je davno zavrseno,a to je da je Kosovo prodano davno a da se to tek sad realizuje.Da nije tako nebi oni zaboravljali to tako lako.Zasto jedna amerika nezaboravi svoju neku drzavu da predstavi na karti,zasto nemacka nezaboravi neki svoj deo.Nece jer je to u skupu njihove drzave.Nazalost istina i stvarnost o NASEM KOSOVU polako izlazi na videlo.Zali boze toliko zrtava i patnji naseg srpskog naroda na kosovu,kao i deo srbije koji se bori i dalje ali nazalost kako danasnja situacija pokazuje sve je to gotovo,samo se jos ceka da neko od NASIH(njihovih) PREDSTAVNIKA VLADE izadje i objavi da je nasa (lazna) borba za Kosovo zavrsena i da je Srbija u nemogucnosti da ga dalje (lazno) brani i da priznajemo Kosovo.Zalosno je to sve moj Srpski narode,nazalost prokleta i izdajnicka sudbina SRBINA se nastavlja.......
Utorak 24.08.2010. 20:55
pa sto ljudi ni jedan od vas ne bude iskren i ostavi koji iskren ,realan komentar, evo javi se jedan iskren i postavi kartu onakvu kakva sada i jeste a vi ga odmah napadate kojim kakvim bajatim pricama.Pa kada cete vec jednom prestati da sanjate? daj ove hrabre sto pisu svashta nek odu na kosovo pa neka to kazu !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Utorak 24.08.2010. 21:08
vlada vas samo laze, priprema vas za postepeno priznanje Kosova, vi to znate vrlo,vrlo, dobro a nastavljate da lazete same sebe, vi toliko lazete da moze da se desi da na kraju stvarno i poverujete u to. Svako ko drugacije kaze on je izdajica jel tako? osvrnite se malo Kosovo nikad vise nece biti Srbsko jer nikad nije ni bilo to cete shvatiti kad popovi prestanu da vas lazu i izmene one lazi sto su po knjigama pisali.Pitaj te ih gde se sada nalaze onih 600 000 albanaca sa podrucja Kosova i Makedonije koji su 1912-1913 proterani
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online