Utorak 24.08.2010.
12:00
D. Dekić - Vesti

Zaštitnik građana zaboravio Kosovo

Srpska radikalna stranka je najoštrije osudila objavljivanje karte Srbije bez južne pokrajine.
- Skandalozno je da zaštitnik građana koji je državni organ ovako brutalno krši Ustav negiranjem državne celine i teritorijalnog integriteta i zato SRS traži istragu protiv odgovornih - kažu radikali.


Reagovali su i Srpski narodni pokret 1389 i Udruženje "Naši", upozorenjem da je to drugi primećeni slučaj nepotpune mape u poslednja četiri dana.


- Slična karta objavljena i na sajtu Turističke organizacije Niša, ali je uklonjena posle naše intervencije - navele su u saopštenju ove organizacije koje zahtevaju smenu Jankovića i usvajanje zakona kojim će se zabraniti pravljenje, objavljivanje i distribuiranje mapa na kojima je Srbija prikazana bez Kosmeta ili nekog drugog dela svoje teritorije.

Saša Janković

U kancelariji zaštitnika građana juče je "Vestima" rečeno da ni jedna od postavljenih karti nije mapa Srbije, već pregled multietničkih sredina na linku pod nazivom multietničke opštine u Srbiji.


- Zakon o državnoj upravi i lokalnoj samoupravi je utvrdio 68 srpskih opština u kojima je zastupljena multietničnost, ali za Kosovo i Metohiju takve podatke nemamo, jer tamo nije obavljen popis ni 1992, ni 2002. godine, pa se ne zna ni koliko je manjinskih grupa, ni koje su.

Za nas su to Albanci i Romi, ali nismo mogli da upisujemo proizvoljno, pa smo dali podatke koje imamo za Vojvodinu i centralnu Srbiju-objasnili su u kancelariji ombudsmana.


Svrha postavljanja ovog linka i karti je, prema njihovim rečima, da građani vide kako mogu da ostvaruju svoja prava koja im garantuje Ustav Srbije i zakoni.
- Nije nam bila intencija da crtamo Srbiju, već da se vidi da nam je onemogućeno da obavljamo svoj posao na tom delu Srbije. Mogli smo da stavimo i Kosovo na mapu, ali nemamo nikakve podatke kako se tamo prava ostvaruju, objašnjeno je "Vestima" u Jankovićevoj kancelariji.

I ima ga i nema

 

Karta Srbije bez Kosova pojavila se u maju ove godine na polufinalu Evrosonga, kada su na video razglednici uoči nastupa srpskog predstavnika, granice bile zamrljane, pa Kosovo nije bilo moguće uočiti. Organizatori Evrosonga su objasnili da Norveška kao domaćin te manifestacije ne bi smela ni da prikazuje Kosovo u sastavu Srbije, budući da je među prvima priznala Kosovo. Već u junu je i FIFA u zvaničnoj publikaciji za Svetsko prvenstvo predstavila Srbiju bez Kosmeta.


S druge strane, američka TV mreža CNN, emitujući prilog o katastrofalnim požarima u Rusiji, prikazala je kartu cele Evrope na kojoj je Kosovo u sastavu Srbije.

2024 © - Vesti online