Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.08.2010.
00:26
pressonline.com A

Vučić: Moguća vlast SNS i DS!

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić tvrdi da je ta partija u žestokom sukobu sa Demokratskom strankom, ali... Uz ocenu da su prognoze da je posle izbora izvesna vlast DS i SNS "laži i besmislice", on ipak ostavlja mogućnost da se takva vlast formira, ali samo pod uslovom da niko posle izbora ne može da sastavi koaliciju.

Možda će i sarađivati sa "neprijateljem": Aleksandar Vučić
 

- Odnos DS i SNS nije neprijateljski, ali je duboko oponentski. Svakim danom je sve gori jer nam se dešavaju stvari kakve nisu bile ni u doba Ivana Markovića. Mi održimo konferenciju, mediji i ne prenesu šta smo mi rekli, ali se već javlja neko iz DS da nas demantuje i nagrdi. I reakcija u vezi "Gasproma", reizbora sudija i sve drugo, ukazuju koliko su nervozni i koliko su vanredni izbori blizu.

Šta ste hteli da postignete dovođenjem 650 neizabranih sudija koji su time izgubili pravo da budu sudije?

- Oni nisu više sudije, a Ustav im garantuje pravo da se politički opredeljuju dok Ustavni sud ne donese odluku o njihovom statusu. Nikoga nismo vrbovali, ljudi sami dolaze. Ali smo mi ovim potezom mi postigli još nešto, dokazali smo kako su ministri iz aktuelne vlasti bezobzirni i kakve su optužbe u trenutku sposobni da ištancuju, pa i to da mi politizujemo njihovu lošu reformu pravosuđa.

Ako toliko želite izbore, zašto ste propustili brojne šanse da razapnete Vladu? Kao da niste iskrena opozicija.

- Mi smo jedina opozicija. Ali, pristojna i racionalna. Glasamo protiv njih, osim tamo gde državni interes nalaže suprotno, kao što je Kosovo. Nismo srećni što je propala državna politika o Kosovu, ali da smo ih razvaljivali na tom pitanju, razapeli bismo državu i sebe. Kritikujemo Vuka Jeremića koji se dve godine lickao po televizijama najavljujući pobedu, ali to niko ne sme da prenese. Šta smo mi to još vlasti istolerisali?

Javno ste govorili o vezama vlasti i Šarića, pa ste se povukli.

- Imamo samo naznake o tim vezama i zato smo javno pitali sa skupštinske govornice, a ako budemo imali konkretne dokaze, daćemo ih u javnost. Ne možemo ozbiljne optužbe da iznosimo bez dokaza.

Kada ste bili jaka, drska, opozicija lako ste nalazili dokaze?

- Mislim da će toga i biti, da neće ostati tajna. Mi ne krijemo ništa. Nismo kao vlast koja ne sme da objavi ni najnovija istraživanja jer smo mi bar dva posto iza njih, a još socijalisti jedva prelaze cenzus.

I ta istraživanja ukazuju da je posle izbora izvesna koalicija SNS i DS?

- Od toga nema ništa, nije realno. Čak i da bude kao po tom istraživanju oni bi probali sa SPS, a mi sa Savezom vojvođanskih Mađara. Do koalicije SNS i DS jedino je moguće ako nas izbori tako nameste, pa da moramo da pravimo vlast. Ali, to bi bio dogovor samo na šest meseci, a onda na izbore, na konačni obračun mi ili oni. Isuviše smo veliki da bi neko od nas pristao da bude potrčko. Sukob DS i SNS je sukob tektonskih razmera! To je sukob pametnih i jakih koji se bore za svaki glas. Tako je veliki da teško možete i da ga osetite. Zato što se borimo za ono malo što nam treba do apsolutne vlasti. Isuviše smo mi veliki slonovi da bismo se udružili.

Ali se i te kako družite sa funkcionerima stranke sa kojom ste u tektonskom sukobu?

- Veoma retko. Postoji jedan čovek sa kojim sam u kontaktu iz DS, to je moj lični prijatelj. U DSS imam nekoliko, a u SPS nemam nijednog prijatelja. Sa radikalima, ništa! Njih je Ivica Dačić nagovorio i obećao im neke stvari da glasaju za Rezoluciju o Kosovu, iako je SRS govorio da neće da glasa "za".

Znam gde mi je mesto, nisam ni za predsednika, ni za premijera

Šta će Aleksandar Vučić biti ako SNS dođe na vlast?

- Šest meseci ću raditi crnački u nekoj vlasti. Ako ne bude rezultata, povlačim se. Nisam razmišljao o funkcijama.

Čime bi se bavili? Kojim resorom?

- Voleo bih da se bavim preporodom Srbije u globalu, u svim resorima.

Znači, premijer?

- Ne. Za razliku od drugih koji ne znaju gde im je mesto, ja sam svestan. Nisam sposoban da budem ni predsednik, ni premijer.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online