Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 12.08.2010.
03:09
press.rs A

“Bolje poraz u UN, nego da se dogovaramo sa SAD i Evropom!“

Pre skoro 70 godina naši stari su, protivno odlukama vlasti, vikali: "Bolje rat nego pakt, bolje grob nego rob!“, posle čega su Srbiju bombardovali fašisti 1941. godine... Danas nešto slično ne govori srpski narod, nego naša Vlada, koja neće pristati na bilo kakav dogovor sa ključnim članicama EU i SAD u vezi s rezolucijom koju je Srbija podnela Ujedinjenim nacijama povodom odluke Međunarodnog suda pravde o Kosmetu.

Srpska Vlada ne odustaje od Kosova i Metohije
 

Prema pisanju beogradskog "Presa", procena vlasti je da bi poraz u Generalnoj skupštini UN bio manje štetan po diplomatsku borbu za očuvanje Kosmeta, nego dogovor sa najuticajnijim članicama EU i SAD oko nove rezolucije. Dakle, bolje poraz, nego dogovor...

Zbog ovakve procene srpska vlast je uverena da će zapadne zemlje koje podržavaju nezavisnost Kosmeta pokušati raznim političkim i ekonomskim pritiscima da nateraju Srbiju da odustane od svog predloga u UN.

Prema rečima sagovornika "Presa" iz vrha vlasti, Srbija će biti suočena sa tri izbora pred sednicu Generalne skupštine UN koja će biti održana polovinom septembra:

1. Mogućnost da Srbija obezbedi većinu za svoju rezoluciju, što je, kako je izjavio ministar Vuk Jeremić, to gotovo nemoguća misija.


2. U dogovoru sa Velikom Britanijom, Francuskom i SAD izmeniti tekst rezolucije tako da Srbija izbaci "sporne delove" - da je secesija neprihvatljiva i da traži nastavak pregovora o statusu Kosmeta.


3. Mogućnost da Srbija ne dobije dovoljnu podršku članica Generalne skupštine.

" Procenjujemo da ćemo izgubiti 'za malo', ako se to desi", ocenio je isti izvor i dodao da će se u tom slučaju stvoriti situacija u kojoj je "jedna Srbija izgubila od najmoćnijih zemalja sveta, koje su morale da iskoriste svu svoju snagu da bi sprečile pregovore o statusu Kosmeta".

Izvor "Presa" veruje da će upravo korišćenje tolike sile protiv Srbije izazvati animozitet kod onih zemalja koje razmišljaju da priznaju Kosmet i da posle toga to neće učiniti.

Prema njegovim rečima, takvo ponašanje Zapada samo će učvrstiti stav Rusije, Kine, Indije, Brazila i drugih da ne priznaju Kosmet. Zato je za Srbiju možda i bolje da izgubi u UN, nego da se dogovori sa EU i SAD.

Samo ako Srbija ostane čvrsta, zemlje koje podržavaju Kosmet prvi put će morati s njom ozbiljno da pregovaraju, zaključio je sagovornik "Presa".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 12.08.2010. 10:59
Da pre 70. Godina to je i odgovaralo tadašnjem vremenu... U današnjem se je organizovani kriminal u pitanju... Protiv kojeg se treba mudro, razumno i pravedno postupa... I baš kad taj kriminal pokuša da manipuliše medije... Medije koje prate princip loša vest dobra vest... Države koje su nezavisnost Kosova priznali... Pokušavaju da ubede na sve moguće načine... Do sredine Septembra... Ali ovo je više od Igre... Narod na Kosmetu koji je protiv Vlasti Prištine... I koji traži pomoć iz Beograda... Mora da se čuva od negativnog postupka... Koje bi mogli na Beograd da utiču... Kosovo je Srbija... I to treba ne samo Evropskoj Uniji i celom Svetu da se pokaže... Da Srbija svoju Teritoriju protiv svake vrste organiziranog kriminala... A taj sedi u Prištini ili oni koji podržavaju nezavisnost Kosmeta....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online