Četvrtak 12.08.2010.
03:09
press.rs

“Bolje poraz u UN, nego da se dogovaramo sa SAD i Evropom!“

Srpska Vlada ne odustaje od Kosova i Metohije
 

Prema pisanju beogradskog "Presa", procena vlasti je da bi poraz u Generalnoj skupštini UN bio manje štetan po diplomatsku borbu za očuvanje Kosmeta, nego dogovor sa najuticajnijim članicama EU i SAD oko nove rezolucije. Dakle, bolje poraz, nego dogovor...

Zbog ovakve procene srpska vlast je uverena da će zapadne zemlje koje podržavaju nezavisnost Kosmeta pokušati raznim političkim i ekonomskim pritiscima da nateraju Srbiju da odustane od svog predloga u UN.

Prema rečima sagovornika "Presa" iz vrha vlasti, Srbija će biti suočena sa tri izbora pred sednicu Generalne skupštine UN koja će biti održana polovinom septembra:

1. Mogućnost da Srbija obezbedi većinu za svoju rezoluciju, što je, kako je izjavio ministar Vuk Jeremić, to gotovo nemoguća misija.


2. U dogovoru sa Velikom Britanijom, Francuskom i SAD izmeniti tekst rezolucije tako da Srbija izbaci "sporne delove" - da je secesija neprihvatljiva i da traži nastavak pregovora o statusu Kosmeta.


3. Mogućnost da Srbija ne dobije dovoljnu podršku članica Generalne skupštine.

" Procenjujemo da ćemo izgubiti 'za malo', ako se to desi", ocenio je isti izvor i dodao da će se u tom slučaju stvoriti situacija u kojoj je "jedna Srbija izgubila od najmoćnijih zemalja sveta, koje su morale da iskoriste svu svoju snagu da bi sprečile pregovore o statusu Kosmeta".

Izvor "Presa" veruje da će upravo korišćenje tolike sile protiv Srbije izazvati animozitet kod onih zemalja koje razmišljaju da priznaju Kosmet i da posle toga to neće učiniti.

Prema njegovim rečima, takvo ponašanje Zapada samo će učvrstiti stav Rusije, Kine, Indije, Brazila i drugih da ne priznaju Kosmet. Zato je za Srbiju možda i bolje da izgubi u UN, nego da se dogovori sa EU i SAD.

Samo ako Srbija ostane čvrsta, zemlje koje podržavaju Kosmet prvi put će morati s njom ozbiljno da pregovaraju, zaključio je sagovornik "Presa".

2024 © - Vesti online