Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.04.2019.
00:14
D. Dekić - Vesti A

Kineski zmaj osvaja Srbiju

Srbija i Kina su potpisima na ugovore o finansiranju gradnje auto-puta Preljina-Požega na Koridoru 11 i modernizaciji i rekonstrukciji dela brze pruge Beograd Budimpešta su u Pekingu u prisustvu predsednika Srbije i Kine Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, učvrstile dobru saradnju i kako je Vučić ocenio na Instagramu - "čelično prijateljstvo".

Tanjug
Srdačan doček: Predsednik Aleksandar Vučić i ambasador Milan Bačević sa domaćinima

Projekti u saobraćajnoj infrastrukturi, uključujući one u toku i planirane, vredni su 7,5 milijardi evra, ukazala je ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

Pored ugovora o kreditu za dva pomenuta projekta sa kineskom Eksim bankom, parafirani su i Plan bilateralne saradnje vlada u okviru inicijative Pojas i put, koji, između ostalog, podrazumeva dalje unapređenje saradnje u oblasti izgradnje infrastrukture, kao i Sporazum o privredno tehničkoj saradnji kojim će Kina dati bespovratnu pomoć za projekte koje dogovori sa Srbijom.

Si Đinping je u razgovoru s Vučićem istakao važnu ulogu Srbije u izgradnji Inicijative Pojas i put i založio se da dve zemlje treba da unaprede saradnju radi veće dobrobiti i prosperiteta za svoje građane.

Vučić je prema navodima kineskih medija, izrazio čvrstu podršku Inicijativi, jer je, prema njegovim rečima, ona donela pravi benefit građanima Srbije. Istakao je i da projekti, poput Železare u Smederevu koju je kupio kineski Hbis, snažno doprineli napretku lokalne ekonomije. Vučić je kazao i da će Srbija kao odani prijatelj Pekinga podržati Kinu u nekim ključnim pitanjima.

- Formiraćemo i radnu grupu za zajedničke investicije, a molba za predsednika Kine je da pomogne Srbiji da se kao mala zemlja uključi u procese razvoja robotike i veštačke inteligencije, s obzirom na to da i SAD i Evropa zaostaju u tome u odnosu na Kinu.

Ministarka Zorana Mihajlović nije krila ponos što se Srbija od početka priključila kineskoj globalnoj inicijativi, navodeći da Srbija privodi kraju tekući investicioni ciklus u okviru kojeg je obnovljeno oko 500 kilometara pruga i asfaltirano 300 kilometara auto-puteva. Najavila je izgradnju pet novih auto-puteva važnih za regionalno povezivanje i istakla da će osim pruge ka Mađarskoj, prioritet biti i nerekonstruisane deonice pruge Beograd-Niš-Preševo.

- Strateški ciljevi Srbije u saradnji sa Kinom biće razvoj i promocija rute Puta svile železničko-drumskog koridora od Luke Pirej do centralne i srednje Evrope preko Srbije - kazala je ministarka.

Peking ne ucenjuje

Aleksandar Vučić je podsetio da je Srbija prva u regionu podržala Inicijativu Pojas i put i istakao da Srbija želi sa Kinom punu saradnju.

- Za razliku od onih koji nam svakodnevno poručuju: "Nije vam mesto u Evropi ili nećemo vas", Kinezi kažu: "Mi sa vama hoćemo". "Hoćemo i mi" - kazao je Vučić, dodajući da Kina ne ugrožava suverenitet i integritet Srbije.

Inače na drugom Forumu "Pojas i put", učestvuje dvostruko više državnih delegacija nego pre dve godine, a najavljeno je 40 šefova država i vlada i specijalni izaslanici predsednika niza evropskih zemalja.

Novi kilometri

Deonica Novi Sad-Subotica je treća deonica brze pruge Beograd-Budimpešta na teritoriji Srbije, kazala je Zorana Mihajlović.

- Deonica je duga 108,2 kilometra, a za njenu izgradnju je 2018. potpisan komercijalni ugovor sa konzorcijumom kineskih kompanija vredan 1,16 milijardi dolara, a krajem godine očekujemo početak radova. Deonica Preljina-Požega je 30,9 kilometara, a vrednost radova koje će izvoditi kineska kompanija 450 miliona evra - najavila je Mihajlovićeva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online