Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.04.2019.
15:33 >> 16:03h
blic.rs A

Tači raspisao vanredne izbore u srpskim opštinama na Severu KiM

Predsednik samoproglašene države Kosovo Hašim Tači raspisaće izbore na severu KIM u četiri srpske opštine 19. maja.

EPA/VALDRIN XHEMAJ
Hašim Tači

Predsednik samoproglašene države Kosovo Hašim Tači raspisaće izbore na severu KIM u četiri srpske opštine 19. maja. Zbog ove, do sada najotvorenije provokacije političara u Prištini, u sredu će u Beogradu biti održan sastanak predstavnika države Srbije i političkih predstavnika Srba sa Kosova i Metohije.

U saopštenju iz Tačijevog kabineta se navodi da u skladu sa "ustavnim, zakonskim ovlašćenjima, imajući u vidu pismo ministarstva za administraciju lokalne samouprave i nakon konsultacija sa političkim strankama i Centralnom izbornom komisijom", odlučeno je da vanredni lokalni izbori u pomenute četiri opštine budu održani 19. maja.

Raspisivanje vanrednih izbora na severu mogla bi biti do sada najotvorenija provokacija političara u Prištini.

Gradonačelnici Sverne Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana, podneli su ostavke neposredno nakon što je prištinska vlada nametnula sto odsto uvećani poreza za proizvode iz Srbije, 21. novembra prošle godine.

Politički predstavnici Srba s KiM u sredu u Beogradu

U sredu će u Beogradu, povodom raspisivanja izbora na severu KiM, biti održan sastanak predstavnika države Srbije i političkih predstavnika Srba sa Kosova i Metohije, saznaje Tanjug.

U Srpskoj listi Tanjugu je rečeno da će ova stranka, kao politička snaga sa gotovo stopostotnom podrškom Srba sa KiM, "nastaviti da se uvek i svuda bori za srpske interese i o svim važnim i osetljivim pitanjima, pa i o načinu reakcije, odluke donositi u koordinaciji sa Beogradom".

Novi članovi izborne komisije

Inače, kosovski predsednik je iznenada pre deset dana imenovao osam članova Centralne izborne komisije (CIK), među kojima i srpskog člana, a koja punih godinu dana nije bila funkcionalna. Iznenadna odluka je usledila neposredno nakon javnog poziva američke ambasade u Prištini da Tači "odmah imenuje" članove ove institucije čiji je rad blokiran još početkom 2018, nakon isteka mandata bivšim članovima, piše portal Kossev.

Međutim, od 10 članova CIK-a, koliko je predviđeno Zakonom o opštim izborima, Tači je pre skoro dve nedelje imenovao samo 8 članova ovog regulatornog tela, a među njima su Sami Hamiti, Fljorian Duši, Adnan Rustemi, Nazlie Bala, Alfred Kinoli, Ćemailj Kurtiši, Erkan Špat i Stevan Veselinović koji je još 2017. predložen od strane Srpske liste za novog člana CIK-a. Preostala dva člana koja nisu imenovana trebalo bi da u CIK-u predstavljaju partije u vladajućoj koaliciji, navodi Gazeta Express, a prenosi Kossev.

Lideri tri parlamentarne grupe traže ocenu ustavnosti dekreta kosovskog predsednika

Lideri tri parlamentarne grupe, PSD, AAK i NISMA su danas, uz podršku 30 poslanika ovih partija predali Ustavnom sudu Kosova zahtev za ocenu ustavnosti dekreta kosovskog predsednika, Hašima Tačija, o imenovanju članova Centralne izborne komisije Kosova, javlja prištinska Gazeta Express, prenosi Kossev.

Predstavnici ovih partija smatraju da Tači nije delovao u skladu sa ustavnim nadležnostima.

"Prethodno je kancelarija Predsednika tražila od svih parlamentarnih grupa da pošalju imena članova CIK-a i mi smo sve poslali i smatramo da je do kršenja procedure došlo upravo zato što nije sproveden onaj zahtev predsednika da dekretom imenuje sve članove parlamentarnih grupa", izjavio je Biljal Šeifi iz NISMA-e, prenosi Gazeta Express.

Neposredno nakon što su kosovski mediji najavili ovu nameru parlamentarnih partija da se obrate kosovskom Ustavnom sudu, usledila je i vest da je kosovski predsednik doneo odluku o raspisivanju vanrednih lokalnih izbora za četiri opštine na Severu čiji su gradonačelnici podneli ostavke krajem prošlog novembra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online