Ponedeljak 08.04.2019.
15:33 >> 16:03h
blic.rs

Tači raspisao vanredne izbore u srpskim opštinama na Severu KiM

EPA/VALDRIN XHEMAJ
Hašim Tači

Predsednik samoproglašene države Kosovo Hašim Tači raspisaće izbore na severu KIM u četiri srpske opštine 19. maja. Zbog ove, do sada najotvorenije provokacije političara u Prištini, u sredu će u Beogradu biti održan sastanak predstavnika države Srbije i političkih predstavnika Srba sa Kosova i Metohije.

U saopštenju iz Tačijevog kabineta se navodi da u skladu sa "ustavnim, zakonskim ovlašćenjima, imajući u vidu pismo ministarstva za administraciju lokalne samouprave i nakon konsultacija sa političkim strankama i Centralnom izbornom komisijom", odlučeno je da vanredni lokalni izbori u pomenute četiri opštine budu održani 19. maja.

Raspisivanje vanrednih izbora na severu mogla bi biti do sada najotvorenija provokacija političara u Prištini.

Gradonačelnici Sverne Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana, podneli su ostavke neposredno nakon što je prištinska vlada nametnula sto odsto uvećani poreza za proizvode iz Srbije, 21. novembra prošle godine.

Politički predstavnici Srba s KiM u sredu u Beogradu

U sredu će u Beogradu, povodom raspisivanja izbora na severu KiM, biti održan sastanak predstavnika države Srbije i političkih predstavnika Srba sa Kosova i Metohije, saznaje Tanjug.

U Srpskoj listi Tanjugu je rečeno da će ova stranka, kao politička snaga sa gotovo stopostotnom podrškom Srba sa KiM, "nastaviti da se uvek i svuda bori za srpske interese i o svim važnim i osetljivim pitanjima, pa i o načinu reakcije, odluke donositi u koordinaciji sa Beogradom".

Novi članovi izborne komisije

Inače, kosovski predsednik je iznenada pre deset dana imenovao osam članova Centralne izborne komisije (CIK), među kojima i srpskog člana, a koja punih godinu dana nije bila funkcionalna. Iznenadna odluka je usledila neposredno nakon javnog poziva američke ambasade u Prištini da Tači "odmah imenuje" članove ove institucije čiji je rad blokiran još početkom 2018, nakon isteka mandata bivšim članovima, piše portal Kossev.

Međutim, od 10 članova CIK-a, koliko je predviđeno Zakonom o opštim izborima, Tači je pre skoro dve nedelje imenovao samo 8 članova ovog regulatornog tela, a među njima su Sami Hamiti, Fljorian Duši, Adnan Rustemi, Nazlie Bala, Alfred Kinoli, Ćemailj Kurtiši, Erkan Špat i Stevan Veselinović koji je još 2017. predložen od strane Srpske liste za novog člana CIK-a. Preostala dva člana koja nisu imenovana trebalo bi da u CIK-u predstavljaju partije u vladajućoj koaliciji, navodi Gazeta Express, a prenosi Kossev.

Lideri tri parlamentarne grupe traže ocenu ustavnosti dekreta kosovskog predsednika

Lideri tri parlamentarne grupe, PSD, AAK i NISMA su danas, uz podršku 30 poslanika ovih partija predali Ustavnom sudu Kosova zahtev za ocenu ustavnosti dekreta kosovskog predsednika, Hašima Tačija, o imenovanju članova Centralne izborne komisije Kosova, javlja prištinska Gazeta Express, prenosi Kossev.

Predstavnici ovih partija smatraju da Tači nije delovao u skladu sa ustavnim nadležnostima.

"Prethodno je kancelarija Predsednika tražila od svih parlamentarnih grupa da pošalju imena članova CIK-a i mi smo sve poslali i smatramo da je do kršenja procedure došlo upravo zato što nije sproveden onaj zahtev predsednika da dekretom imenuje sve članove parlamentarnih grupa", izjavio je Biljal Šeifi iz NISMA-e, prenosi Gazeta Express.

Neposredno nakon što su kosovski mediji najavili ovu nameru parlamentarnih partija da se obrate kosovskom Ustavnom sudu, usledila je i vest da je kosovski predsednik doneo odluku o raspisivanju vanrednih lokalnih izbora za četiri opštine na Severu čiji su gradonačelnici podneli ostavke krajem prošlog novembra.

2024 © - Vesti online