Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 31.03.2019.
23:09
N1 A

Milivojević: Vučić od Hana dobio dodatno vreme da bude kooperativan oko Kosova

Najava vanrednih izbora je "vest koja se plasira sa nekim drugim ciljem", izjavio je politikolog Cvijetin Milivojević i ocenio da razgovori sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom pokazuju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "dobio još neko vreme" da bude kooperativan u pogledu Kosova.

Tanjug
Johanes Han i Aleksandar Vučić

Milivojević je dodao da "vanrednih izbora možda i bude", iako su te informacije, prema njegovom mišljenju, "najverovatnije iz repertoara vest za nesvest".

Povodom nedavne Hanove posete, on predviđa da će Evropska unija (EU), a verovatno i OEBS, da žmure na neslobodu govora, neslobodu zbora i neslobodu u najširem smislu, kako bi Vučić bio "hiperkonstruktivan i hiperkooperativan u pogledu Kosova".

- Mislim da će na kraju poglavlje 23, koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava, dakle i ljudska prava i slobodu medija, biti veći problem od problema Kosova. Deluje da je vlast spremnija da se odrekne Kosova, uz utešnu nagradu, od jedne i po opštine, nego da ozbiljno uđe u rešavanje poglavlja 23 - smatra Milivojević.

Vučić je, prema rečima Milivojevića, primetio da se "nešto dešava u Srbiji", iako umanjuje "broj demonstranata na ulicama", i zato je pokrenuo "stranačku kampanju Budućnost Srbije".

On smatra da se "Vučić najviše plaši dva zahteva opozicije - slobodnih i fer izbornih uslova i slobode medija" i navodi da su "izborni uslovi "benigan zahtev kome bi se svako i na Zapadu i na Istoku smejao, sem možda u Severnoj Koreji, gde nema višestranačkih izbora".

S druge strane, ukazuje Milivojević, "oslobađanje dva ključna, najgledanija medija, RTS i najuticajnije komercijalne televizije", lako bi moglo da utiče na rast kolektiviteta koji ne glasa za Vučića.

- Vučić je klasičan politički improvizator, koji je u stanju da više puta u jednom danu, ili u nekoliko dana, iznosi dijametralno suprotne stavove. On svakodnevno krši Ustav, ponaša se kao izvršna vlast, iako to nije, vodi državnu politiku, iako je to u domenu vlade. Svakog dana čini nešto što podleže i krivičnoj odgovornosti, na šta ne reaguju ni državni tužilac, ni Ustavni sud - kaže on.

- Predsednik Republike, po Ustavu, odražava državno jedinstvo. Vučićevo ponašanje, da budem fin, govori o kućnom nevaspitanju, čak i da ne zna ništa o pravu, a zna mnogo - zaključuje Milivojević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online