Nedelja 31.03.2019.
23:09
N1

Milivojević: Vučić od Hana dobio dodatno vreme da bude kooperativan oko Kosova

Tanjug
Johanes Han i Aleksandar Vučić

Milivojević je dodao da "vanrednih izbora možda i bude", iako su te informacije, prema njegovom mišljenju, "najverovatnije iz repertoara vest za nesvest".

Povodom nedavne Hanove posete, on predviđa da će Evropska unija (EU), a verovatno i OEBS, da žmure na neslobodu govora, neslobodu zbora i neslobodu u najširem smislu, kako bi Vučić bio "hiperkonstruktivan i hiperkooperativan u pogledu Kosova".

- Mislim da će na kraju poglavlje 23, koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava, dakle i ljudska prava i slobodu medija, biti veći problem od problema Kosova. Deluje da je vlast spremnija da se odrekne Kosova, uz utešnu nagradu, od jedne i po opštine, nego da ozbiljno uđe u rešavanje poglavlja 23 - smatra Milivojević.

Vučić je, prema rečima Milivojevića, primetio da se "nešto dešava u Srbiji", iako umanjuje "broj demonstranata na ulicama", i zato je pokrenuo "stranačku kampanju Budućnost Srbije".

On smatra da se "Vučić najviše plaši dva zahteva opozicije - slobodnih i fer izbornih uslova i slobode medija" i navodi da su "izborni uslovi "benigan zahtev kome bi se svako i na Zapadu i na Istoku smejao, sem možda u Severnoj Koreji, gde nema višestranačkih izbora".

S druge strane, ukazuje Milivojević, "oslobađanje dva ključna, najgledanija medija, RTS i najuticajnije komercijalne televizije", lako bi moglo da utiče na rast kolektiviteta koji ne glasa za Vučića.

- Vučić je klasičan politički improvizator, koji je u stanju da više puta u jednom danu, ili u nekoliko dana, iznosi dijametralno suprotne stavove. On svakodnevno krši Ustav, ponaša se kao izvršna vlast, iako to nije, vodi državnu politiku, iako je to u domenu vlade. Svakog dana čini nešto što podleže i krivičnoj odgovornosti, na šta ne reaguju ni državni tužilac, ni Ustavni sud - kaže on.

- Predsednik Republike, po Ustavu, odražava državno jedinstvo. Vučićevo ponašanje, da budem fin, govori o kućnom nevaspitanju, čak i da ne zna ništa o pravu, a zna mnogo - zaključuje Milivojević.

2024 © - Vesti online