Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.11.2009.
12:00
J. Arsenović - Vesti A

Vojvodina odlazi?

Zašto Socijalisti misle da su spasli severnu pokrajinu? Dok Ivica Dačić tvrdi da je njegova partija svojim amandmanima porazila autonomaše, Nenad Čanak likuje što dobija državu.

Predlog Statuta Vojvodine najteži je poraz države Srbije još od Kumanovskog sporazuma i plana Ahtisari, tvrdi zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić. On smatra da je predloženim aktom omogućeno da se svi poslovi državne uprave "jednim potezom pera" prebace iz republičke u pokrajinsku nadležnost, da se Srbija odriče imovine vredne više milijardi evra, kao i da postoji mogućnost da se bez saglasnosti države Srbije, sklapaju međuregionalni sporazumi.

Strah od secesije: Aleksandar Vučić

Vučić je ukazao i na to da se u Statutu govori i o mreži sudova na teritoriji pokrajine što, prema njegovom mišljenju, znači "da su uz kompletnu izvršnu vlast, veoma značajnu fiskalnu i finasijsku, dobili i sudsku vlast". Sve u svemu, smatra ovaj naprednjak, radi se o aktu kojim se priprema secesija dela teritorije Srbije.


- Pre deset godina izgubili smo od NATO-a, a danas od neodgovornih srpskih političara iz DS, SPS i malih stranaka - kaže Vučić.


I pored ovako teških optužbi predsednik SPS Ivica Dačić tvrdi da su socijalisti svojim amandmanima naneli "najveći poraz autonomaša posle dve decenije".

Trijumfalizam bez uporišta


Iz teksta koji je u četvrtak, u popodnevnim satima konačno osvanuo pred poslanicima i novinarima izveštačima, ne može da se nasluti gde su socijalisti našli uporište u svom trijumfalizmu. Član koji definiše statut Novog Sada ostao je sa naslovom kako su insistirali Ligaši.


- Ovaj statut je daleko ispod onoga što je Vojvodina imala po Ustavu iz 1974. Ubačena je odrednica da je Vojvodina neotuđivi deo Srbije, pokrajina nema pravo da donosi zakone, da sklapa međunarodne ugovore, Vlada može pred Ustavnim sudom da ospori odluke vojvođanskih vlasti...

Ako neko misli da je dobio republiku time što je dobio Vojvođansku akademiju nauka i umetnosti, onda je on veliki marketinški majstor - tvrdi Dačić za beogradsku štampu.
 

Veliki to nisu tražili?


Od početka priče oko Statuta deo opozicije tvrdi da je on, ne samo proizvod kompromisa unutar vladajuće koalicije, već i posledica pritiska iz Brisela, što se vidi i u poslednjem izveštaju EK i Saveta Evrope u kome se govori o nužnosti donošenja Statuta. Juče je Vučić izašao sa stavom da niko nije vršio pritisak "da se ovo napravi na ovakav način - vršila je jedna srednjoevropska zemlja i još dve manje zemlje... ali niko od najvećih sila".

Trijumfalizam lidera SPS usledio je samo dan nakon što se po skupštinskim holovima "zagubio" Predlog Statuta Vojvodine i kada niko od socijalista nije želeo da komentariše naknadne ispravke tzv. tehničkih grešaka, pravdajući se da novu verziju još nisu imali na uvid.

Za razliku od njih, predstavnici Lige Nenada Čanka nisu krili zadovoljstvo konačnim tekstom predloženog akta.


- LSV je bilo važno da naslov člana 10. bude "glavni grad AP Vojvodine" i da sadržaj bude usklađen sa zakonom o prenosu nadležnosti.

Ukoliko ovako ostane mi ćemo glasati "za" - izjavila je funkcioner LSV Aleksandra Jerkov.
 

Možda definicija Novog Sada socijalistima u suštini i nije bitna, kako je u neformalnom razgovoru otkrio Branko Ružić, i kako, takođe nezvanično, tvrde i u Demokratskoj stranci, ali opozicija ne prestaje da kritikuje predloženi Statut kao uvod u secesiju severne pokrajine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online