Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.08.2010.
12:00
D. Dekić - Vesti A

Vlast ućutkava svoje kontrolore

U obračunu sa nizom nezavisnih institucija u Srbiji, na meti vlasti su se našle i preostale zadužene za njenu kontrolu, pa će, tvrde u tim telima, umesto da nadziru zakonitost rada državnih organa, oni biti predmet kontrole vladajućih struktura. Većina u parlamentu ubuduće će lakše smenjivati zaštitnika građana i poverenika za informacije.

Posle udara na nezavisno pravosuđe, izborom podobnih sudija i izmena Zakona o Agenciji za korupciju kojom su političari pokazali da mogu da budu izvan i iznad Ustava Srbije i da zadrže koliko žele državnih funkcija, na red su došli republički Zaštitnik građana Saša Janković i Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Ubi ih prejaka reč: Saša Janković i Rodoljub Šabić

Rasprava o njihovom radu ubuduće će se, prema novom Poslovniku Skupštine Srbije, u čijem je pisanju opozicija odbila da učestvuje, preseliti iz parlamentarnih odbora na skupštinsku sednicu. Time se, smatraju ova dvojica čuvara demokratije, šalje skrivena poruka da bi izveštaji trebalo da budu po meri vlasti, da ne bi bili oboreni u parlamentu.

Šabić ukazuje i da Poslovnik predviđa i mogućnost pokretanja postupka za razrešenje nezavisnih kontrolora vlasti ako poslanici ne aminuju izveštaj.


- Razlozi za razrešenje lica na čelu nezavisnih regulatornih tela utvrđeni su zakonom i nije pravno održivo Poslovnikom uvoditi nove za eventualno razrešenje - ukazao je on.
Janković se ne protivi da mu rad bude kontrolisan, ali ne kako definiše Poslovnik, jer o izveštajima ombudsmana u državama koje tu funkciju shvataju na pravi način, parlament samo raspravlja.


- Ali ne glasa, jer bi to značilo da moram da budem pažljiv kako ću kritikovati rad vlasti, s obzirom na to da vlast ima većinu u parlamentu, pa ako kritika nekom bude suviše bolna, onda moj izveštaj može da ne bude prihvaćen i ja kao zaštitnik građana mogu da budem smenjen - obrazložio je Janković.


Šef radne grupe koja je pisala Poslovnik, Boško Ristić iz DS-a, javnosti poznat i kao član Visokog saveta pravosuđa koji je "zabrljao" prilikom izbora sudija i tužilaca, tvrdi da se novim rešenjima ne urušavaju nezavisnost i samostalnost regulatornih tela, već skupština ima pravo da im analizira rad.


On uverava da glasanje u skupštini o izveštajima neće narušiti nezavisnosti i samostalnost tih institucija, već će one samo morati da rade odgovorno. Kako reče i da vode računa da pravda ne bude selektivna i primena Ustava Srbije i zakona bude jednaka za sve! Istog Ustava koji je ista vlast proteklih meseci prekršila više puta.

Nije šija nego vrat


Iako Boško Ristić tvrdi da nema govora o smeni ljudi u nezavisnim telima, ipak daje tu mogućnost.


- Nema znaka jednakosti između neusvajanja izveštaja i pokretanja postupka za razrešenje nosioca javne funkcije, ali mogu da budu dovedeni u vezu ako se na osnovu razmatranja izveštaja dođe do zaključka da su se stekli zakonski uslovi po kojima bi se inače i van razmatranja izveštaja pokrenuo postupak razrešenja -naveo je Ristić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online