Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 05.02.2019.
00:10
D. Dekić - Vesti A

Priština otela Trepču!

Nacrtom statuta Trepče koji su uz budžet za 2019. usred noći usvojili kosovski poslanici, ovaj rudarski kombinat treba da postane akcionarsko društvo. Ovaj potez Prištine, generalni direktor Trepče Sever, Jovan Dimkić okarakterisao je kao dalji korak u pravnom nasilju.

wikipedia.org/Sima90
Trepča

On je naveo da 30 do 35 odsto stanovništva na severu KiM zavisi direktno od aktivnosti Trepče i ocenio da bi sprovođenje ovakve odluke nosilo daleko veće negativne posledice od uvođenja taksi na srpsku robu. Usvojeni statut predviđa registraciju nove kompanije u skladu sa zakonom donetim 2016, koji prema Dimkićevim rečima, od početka ima negativan predznak političkog akta, usmeren na otimanje državne imovine Srbije u političko-pravnom smislu.

- S profesionalnog aspekta je taj zakon krajnje neodrživ, a na isti način je donet i statut - rekao je Dimkić.

Pojasnio je da je sve kreirano na jednonacionalnoj osnovi, a predviđeno je da se primenjuje za makar dve nacionalne zajednice na KiM.

- U pitanju nije zanemarivanje, već potpuno ignorisanje naših interesa vezanih za najznačajniji i najveći privredni objekat na KiM. Takse su malo dete u odnosu na akte koji su sada usvojeni - kazao je Dimkić.

Statut predviđa transformaciju poslovnih jedinica, odnosno rudnika sa flotacijom: Trepča Stari trg, Kišnica i Novo brdo, Kopaonik, Leposavić.

Ovakvu odluku Prištine, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je ocenio kao pokušaj otimanja strateškog objekta i ugrožavanja egzistencije srpskog naroda, odnosno pokušaj da se preostali Srbi proteraju.

Uz upozorenje da se igraju vatrom, Đurić je najavio da će vlasti u Beogradu, u saradnji sa svim stalnim članicama Saveta bezbednosti UN, Rusijom, Kinom i SAD, razgovarati kako da se te stvari ne ponavljaju. Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković istakao je da će Srbija učiniti sve da Trepča Sever nastavi da funkcioniše:

- Ponavlja se scenario iz 2016, kada su dva sata posle ponoći usvojili zakon o Trepči, koji predviđa konfiskaciju imovine države Srbije, a kosovska vlada postaje vlasnik 80 odsto imovine i kapitala ovog kombinata.

Podsetio je da je Vlada Srbije poništila taj zakon. Iako je, kako kaže Petković, Trepča Sever u Leposaviću, a najvažniji rudnici Belo brdo i Crnac uz administrativnu liniju, ima opasnosti da će blokirati račune i izvoz i dovesti u pitanje opstanak Trepče i plate 3.000 radnika.

Izgradnja fabrike

- Vlada Srbije je prošle godine usvojila i odluku da se krene u realizaciju izgradnja fabrike akumulatora od 14 miliona evra i pomažemo preduzeće i radnike kroz resorna ministarstva i Kancelariju za KiM. Činimo sve da bismo sačuvali kombinat - rekao je Petar Petković.

Politika svršenog čina

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun smatra da Priština hoće da stavi Srbiju pred svršen čin i pravnim nasiljem opravda priču da je Trepča njihova:

- To je pokušaj da se političkim i pravnim nasiljem nametne stav da od jednostranog proglašenja nezavisnosti, sve što su privredni resursi u vlasništvu Srbije, postaje vlasništvo lažne države Kosovo i to pokušavaju da urade i na severu KiM.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.02.2019. 00:50
Bice tu jos otimacine,nije time kraj propasti jos zavrsen
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online