Utorak 05.02.2019.
00:10
D. Dekić - Vesti

Priština otela Trepču!

wikipedia.org/Sima90
Trepča

On je naveo da 30 do 35 odsto stanovništva na severu KiM zavisi direktno od aktivnosti Trepče i ocenio da bi sprovođenje ovakve odluke nosilo daleko veće negativne posledice od uvođenja taksi na srpsku robu. Usvojeni statut predviđa registraciju nove kompanije u skladu sa zakonom donetim 2016, koji prema Dimkićevim rečima, od početka ima negativan predznak političkog akta, usmeren na otimanje državne imovine Srbije u političko-pravnom smislu.

- S profesionalnog aspekta je taj zakon krajnje neodrživ, a na isti način je donet i statut - rekao je Dimkić.

Pojasnio je da je sve kreirano na jednonacionalnoj osnovi, a predviđeno je da se primenjuje za makar dve nacionalne zajednice na KiM.

- U pitanju nije zanemarivanje, već potpuno ignorisanje naših interesa vezanih za najznačajniji i najveći privredni objekat na KiM. Takse su malo dete u odnosu na akte koji su sada usvojeni - kazao je Dimkić.

Statut predviđa transformaciju poslovnih jedinica, odnosno rudnika sa flotacijom: Trepča Stari trg, Kišnica i Novo brdo, Kopaonik, Leposavić.

Ovakvu odluku Prištine, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je ocenio kao pokušaj otimanja strateškog objekta i ugrožavanja egzistencije srpskog naroda, odnosno pokušaj da se preostali Srbi proteraju.

Uz upozorenje da se igraju vatrom, Đurić je najavio da će vlasti u Beogradu, u saradnji sa svim stalnim članicama Saveta bezbednosti UN, Rusijom, Kinom i SAD, razgovarati kako da se te stvari ne ponavljaju. Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković istakao je da će Srbija učiniti sve da Trepča Sever nastavi da funkcioniše:

- Ponavlja se scenario iz 2016, kada su dva sata posle ponoći usvojili zakon o Trepči, koji predviđa konfiskaciju imovine države Srbije, a kosovska vlada postaje vlasnik 80 odsto imovine i kapitala ovog kombinata.

Podsetio je da je Vlada Srbije poništila taj zakon. Iako je, kako kaže Petković, Trepča Sever u Leposaviću, a najvažniji rudnici Belo brdo i Crnac uz administrativnu liniju, ima opasnosti da će blokirati račune i izvoz i dovesti u pitanje opstanak Trepče i plate 3.000 radnika.

Izgradnja fabrike

- Vlada Srbije je prošle godine usvojila i odluku da se krene u realizaciju izgradnja fabrike akumulatora od 14 miliona evra i pomažemo preduzeće i radnike kroz resorna ministarstva i Kancelariju za KiM. Činimo sve da bismo sačuvali kombinat - rekao je Petar Petković.

Politika svršenog čina

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun smatra da Priština hoće da stavi Srbiju pred svršen čin i pravnim nasiljem opravda priču da je Trepča njihova:

- To je pokušaj da se političkim i pravnim nasiljem nametne stav da od jednostranog proglašenja nezavisnosti, sve što su privredni resursi u vlasništvu Srbije, postaje vlasništvo lažne države Kosovo i to pokušavaju da urade i na severu KiM.

2024 © - Vesti online