Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.08.2010.
08:15
Blic A

Uvode se čipovi u zdravstvene knjižice

Nove zdravstvene knjižice, koje će se uvesti za dve godine, omogućiće brži pregled kod lekara i podizanje lekova u apotekama bez administriranja, piše "Blic". Čekanje u redu na šalterima biće zamenjeno automatima koji će izgledati kao bankomati i u njima će građani knjižice da overavaju.


Automati će biti postavljeni u svim filijalama Zavoda za zdravstveno osiguranje, ali i u bolnicama, gde će pacijenti moći da provere da li im je poslodavac uplatio doprinos, kaže za "Blic" Svetlana Vukajlović, direktorka RZZO.

Elektronske zdravstvene knjižice biće uvedene na jesen prvo u Valjevskom okrugu, a do 2013. godine i u ostalim delovima Srbije. Elektronska knjižica izgledaće kao bankovna kartica. Biće urađena po standardima Evropske unije, od kvalitetnog polikarbonata, zbog čega će rok trajanja biti deset godina. Knjižice-kartice napraviće Zavod za izradu novčanica i građane će koštati 2,4 evra.

"Kartica će imati najsavremenije elemente zaštite, kako ne bi bila falsifikovana. Imaće čip koji će u sebi sadržati matične podatke osiguranika. Ovi podaci već se nalaze na papirnim knjižicama, a to su matični broj, ime i prezime, adresa, šifra osiguranja. Imaće svoj broj, tako da će biti poznato kome je izdata, a biće podređena i osobama sa invaliditetom, odnosno slepima i slabovidima", navodi Vladan Ignjatović, pomoćnik direktorke RZZO.

Međutim, nova zdravstvena knjižica neće sadržati nijedan zdravstveni podatak o osiguraniku, zato što ti podaci ne bi mogli da stanu u karticu. Dobar primer je Slovenija, koja je kartice uvela 2001. godine. Oni su zdravstvene podatke osiguranika unosili u kartice i brzo su svima kartice bile prebukirane. Zbog toga su se vratili na sistem koji će biti uveden u Srbiji.

"S novim karticama građani praktično više neće morati da čekaju u redu za overu zdravstvene knjižice. Postavićemo u svim filijalama i nekim bolnicama automate gde će moći da ih overe ili provere da li im je poslodavac uplatio doprinose. S druge strane, ni poslodavci neće morati umesto zaposlenih da knjižice overavaju.

Kada poslodavac uplati zdravstveno osiguranje Poreskoj upravi, ona će sve podatke i uplatu proslediti RZZO-u. Nakon toga, naš centralni informatički sistem poslaće svim terminalima u Srbiji da je doprinos za te osiguranike uplaćen. Krajnji rezultat je da osiguranik guranjem kartice u aparat brzo i lako overi knjižicu. Na njoj ostaje pečat koji pokazuje do kada knjižica važi", rekla je Vukajlovićeva za "Blic".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online