Četvrtak 05.08.2010.
08:15
Blic

Uvode se čipovi u zdravstvene knjižice


Automati će biti postavljeni u svim filijalama Zavoda za zdravstveno osiguranje, ali i u bolnicama, gde će pacijenti moći da provere da li im je poslodavac uplatio doprinos, kaže za "Blic" Svetlana Vukajlović, direktorka RZZO.

Elektronske zdravstvene knjižice biće uvedene na jesen prvo u Valjevskom okrugu, a do 2013. godine i u ostalim delovima Srbije. Elektronska knjižica izgledaće kao bankovna kartica. Biće urađena po standardima Evropske unije, od kvalitetnog polikarbonata, zbog čega će rok trajanja biti deset godina. Knjižice-kartice napraviće Zavod za izradu novčanica i građane će koštati 2,4 evra.

"Kartica će imati najsavremenije elemente zaštite, kako ne bi bila falsifikovana. Imaće čip koji će u sebi sadržati matične podatke osiguranika. Ovi podaci već se nalaze na papirnim knjižicama, a to su matični broj, ime i prezime, adresa, šifra osiguranja. Imaće svoj broj, tako da će biti poznato kome je izdata, a biće podređena i osobama sa invaliditetom, odnosno slepima i slabovidima", navodi Vladan Ignjatović, pomoćnik direktorke RZZO.

Međutim, nova zdravstvena knjižica neće sadržati nijedan zdravstveni podatak o osiguraniku, zato što ti podaci ne bi mogli da stanu u karticu. Dobar primer je Slovenija, koja je kartice uvela 2001. godine. Oni su zdravstvene podatke osiguranika unosili u kartice i brzo su svima kartice bile prebukirane. Zbog toga su se vratili na sistem koji će biti uveden u Srbiji.

"S novim karticama građani praktično više neće morati da čekaju u redu za overu zdravstvene knjižice. Postavićemo u svim filijalama i nekim bolnicama automate gde će moći da ih overe ili provere da li im je poslodavac uplatio doprinose. S druge strane, ni poslodavci neće morati umesto zaposlenih da knjižice overavaju.

Kada poslodavac uplati zdravstveno osiguranje Poreskoj upravi, ona će sve podatke i uplatu proslediti RZZO-u. Nakon toga, naš centralni informatički sistem poslaće svim terminalima u Srbiji da je doprinos za te osiguranike uplaćen. Krajnji rezultat je da osiguranik guranjem kartice u aparat brzo i lako overi knjižicu. Na njoj ostaje pečat koji pokazuje do kada knjižica važi", rekla je Vukajlovićeva za "Blic".

2024 © - Vesti online