Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 07.01.2019.
00:27
L. Draško A

Čekajući Putina

Verom je podizan i sam ovaj hram. Osnovan je na mestu gde su osvajači druge vere nekada spalili mošti svetitelja Save, misleći da će time saseći veru naroda kojega su porobili. Ali vera ne samo da nije ugasla, već je još više ojačala, i upravo na tom mestu gde su spaljene mošti Svetoga Save, danas se uzdiže hram u njegovu čast - jedan od najveličanstvenijih pravoslavnih hramova u svetu.

Lična arhiva
Hram Svetog Save sve raskošniji

Koliko je žestokih oluja prohujalo preko mnogostradalne srpske zemlje samo tokom minulog stoleća! Ona je pretrpela dva svetska rata, užasan i surov genocid pravoslavnog srpskog stanovništva, kao i teška vremena suzbijanja vere. I u skorije vreme njoj je bilo suđeno da pretrpi užase novih ratova: bombardovanja, skrnavljenja i rušenja svetinja, bol i gubitak života na hiljade njenih sinova koji su postali izbeglice.

Neprijatelji Crkve, koristeći se privremenom zemaljskom vlašću koja se našla u njihovim rukama, na sve moguće načine su sprečavali podizanje hrama svetitelja Save. Ali, pravoslavni Srbi, grejući srca svojom verom, strpljenjem i hrabrošću, neprestano su otpočinjali gradnju.

Ovo je Njegova svetost patrijarh moskovski i sve Rusije gospodin Kiril izgovorio 16. novembra 2014. godine pošto mu je uručeno najviše odlikovanje Srpske pravoslavne crkve - Orden Svetog Save prvog reda.

U ovim rečima je sažeta uzbudljiva istorija svetinje koja je iz godine u godinu sve raskošnija zahvaljujući i dragocenoj pomoći Ruske Federacije u iznosu od deset miliona evra. Za ukrašavanje najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu Rusija je našoj zemlji poklonila više od deset miliona evra, a prema pisanju "Večernjih novosti", Vladimir Putin, čija se poseta Beogradu očekuje sredinom januara, dogovoriće sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem nastavak ruske pomoći za potpuno okončanje radova u Hramu.

Putin je već bio u ovoj svetinji kada mu je patrijarh Irinej uručio Orden Svetog Save Prvog stepena. On je tada obećao konkretnu pomoć za završetak vračarskog Hrama koji bi trebalo da simbolizuje bliskost dvaju naroda.

Mozaik ostavlja bez daha

U Hramu Svetog Save u februaru prošle godine predstavljen je mozaik centralne kupole hrama, visine od 65 metara, jedan od najvećih projekata mozaičkog ukrašavanja u svetu. Na mozaiku je radilo 70 umetnika i mozaičara iz Rusije i Srbije pod rukovodstvom narodnog umetnika Ruske Federacije Nikolaja Muhina. Ukras težak 40 kilograma pravljen je godinu dana u Moskvi, nakon čega je prevezen u Beograd.

Velelepna kripta

Na sedam metara ispod Hrama nalazi se velelepna Crkva Svetog kneza i mučenika Lazara. Tu se nalazi i riznica Svetog Save, kao i kripta patrijarha Srpske pravoslavne crkve. Obuhvata oko 2.000 metara kvadratnih.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.01.2019. 14:47
Ovi EU br,bljivci:Rusi nam nisu ništa dali.Možda za njih ovo i jeste ništa.Ali Rusi nam ništa nisu ni uzeli te se u odnosu na te njihove EU iaMeriku fa,šiste slobodno i s ponosom reći:ovo su nam braća poklonila.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online