Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.08.2010.
12:00
M. Ljubičić - Vesti A

Tadić nas uporno ignoriše

Da bi EU bila efikasnija u pritiscima na Zagreb da trajno reši imovinska i druga prava svojih prognanih građana, Vlada Srbije treba da definiše problem izbeglih Srba iz Hrvatske kao jedan od svojih prioriteta i počne da vodi aktivnu spoljnu politiku na tom planu, smatra Miodrag Linta, predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji.

Tvrdite da ni 15 godina posle "Oluje" nije napravljen suštinski pomak u rešavanju izbegličkog problema?


- Ako u Hrvatskoj nije rešeno pitanje povratka ili obeštećenja za preostalu pokretnu i nepokretnu imovinu, ako nisu rešena stanarska prava, radni staž, zaostale penzija, učešća izbeglica u transformaciji društvene i državne imovine, spiskovi osumnjičenih i optuženih Srba, kako onda možemo govoriti o suštinskom pomaku.
 

Verujete li u to da će izbegli Srbi kojima su oteti stanovi i ukinuto pravo na otkup, konačno biti obeštećeni?


- Verujem da ključni problemi izbeglih Srba mogu biti rešeni jedino ako Savet ministara EU i Evropska komisija postave dodatne uslove Hrvatskoj za zatvaranje poglavlja 23 pod nazivom "Pravosuđe i temeljna prava", a to je rešavanje svih naših imovinskih, stanarskih i stečenih prava. Preduslov da EU obrati veću pažnju ovom problemu je da Vlada Srbije definiše problem izbeglih Srba iz Hrvatske kao jedan od svojih prioriteta i počne da vodi aktivnu spoljnu politiku na tom planu.

Krkobabić blokira dijalog

 

Kako sarađujete sa potpredsednikom Vlade Srbije Jovanom Krkobabićem?


- Nikako. Grupa izbegličkih udruženja inicirala je u jesen 2008. osnivanje krovne organizacije koja bi uspostavila stalnu saradnju sa Vladom Srbije. Od Krkobabića, zaduženog u Vladi za probleme izbeglica, tražili smo podršku i pozvali ga na osnivačku skupštinu. Nažalost, on je to odbio. Mi smo osnovali Koaliciju udruženja izbeglica 17. decembra 2008. od predstavnika 43 udruženja.

 

Početkom 2009. Krkobabić inicira osnivanje nove krovne organizacije i u martu te godine formirana je Asocijacija izbegličkih i drugih udruženja, čijoj je osnivačkoj skupštini on prisutvovao. Od kraja 2008. do danas Krkobabić odbija razgovor sa nama i blokira uspostavljanje dijaloga sa ostalim članovima Vlade, kao i sa predsednikom Tadićem.


U nekoliko navrata obraćali ste se predsedniku Srbije Borisu Tadiću?


- Uputio sam u poslednja dva meseca tri dopisa predsedniku Tadiću sa molbom za primi delegaciju predstavnika obe krovne organizacije izbegličkih udruženja povodom Svetskog dana izbeglica, povodom posete predsednika Hrvatske Beogradu i povodom obeležavanja 15. godišnjice progona Srba u "Oluja". Na žalost, nismo dobili nikakav odgovor. U pisarnici Predsedništva Srbije rečeno nam je da su dopisi prosleđeni Tadićevom savetniku za Srbe u regionu Mlađanu Đorđeviću.

Da li ste prisustvovali sastanku izbeglica sa hrvatskim predsednikom?


- Ja sam u ime Koalicije udruženja izbeglica i Asocijacije izbegličkih udruženja uputio molbu za sastanak sa Tadićem i Josipovićem. Nažalost, neko u Tadićevom kabinetu, zajedno sa komesarom za izbeglice Vladimirom Cucićem odlučio je da ignoriše izbeglička udruženja. Izabrali su nasumice desetak izbeglica i izveli ih pred oba predsednika.

A da ste bili prisutni, šta biste prvo pitali Josipovića?


- Pitao bih ga da li smatra da Hrvatska treba da postane članica Evropske unije pre nego omogući sadašnjih i bivšim izbeglicama koje žive u Srbiji i u trećim zemljama povrat imovine, obnovu porušenih kuća, stanarsko pravo, zaštitu poljoprivrednog zemljišta, rešavanje problema nestalih lica, radni staž, zaostale penzije, pošteno i fer suđenje, reviziju presuda protiv Srba koje su donete u odsustvu...

U Srbiji deluje oko stotinu izbegličkih udruženja koja su objedinjena u dve krovne organizacije, jedna od njih je i vaša. Čime se bavi toliki broj udruženja?


- Većina nastoji da doprinese realizaciji tri strateška cilja - zaštiti imovinskih, stečenih i drugih prava sadašnjih i bivših izbeglica u Hrvatskoj i Federaciji BiH, rešavanju njihovih problema u procesu integracije i očuvanju i afirmaciji krajiške kulture, tradicije i običaja. Predstavnici većine udruženja su svesni da jedino zajedničkim delovanjem mogu da vrše pritisak na vlade u regionu da konačno trajno i pravično reše problem izbeglica. Nažalost, manji broj iz različitih razloga odbija ideju stvaranja jedne krovne organizacije.
 

Važnije letovanje nego izbeglice

 

Da li je Tadić, umesto što je iz Opatije pozvao građane Srbije da letuju u Hrvatskoj, trebalo da ode, na primer u Glinu i otuda pozove izbeglice da se vrate?


- Pored Opatije, Tadić je trebalo da poseti i jedno od krajiških mesta u Severnoj Dalmaciji, Lici, Kordunu, Baniji ili zapadnoj Slavoniji i da razgovara sa Josipovićem o povratku stanova Srbima, o bržoj obnovi njihovih kuća, o zapošljavanju, o spiskovima osuđenih, optuženih i osumnjičenih... Ako bi ti problemi bili rešeni, značajan deo izbeglica vratio bi se svojim kućama i bez poziva Tadića ili Josipovića.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online