Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.12.2018.
00:45
sputniknews.com A

Šta poručuje Vašington kad izvuče slučaj Bitići iz fioke?

- Kada neko upire prstom u nekoga za kog nije dokazano da je odgovoran za slučaj Bitići, kao što upire Vašington u Gorana Radosavljevića Gurija, onda to ne doprinosi pravnom razrešenju ovog slučaja, nego ga još više komplikuju - smatra Milovan Drecun.

youtube/Radio Slobodna Evropa
Sahrana braće Bitići, 2002. godine (Foto: Arhiva)

Američke vlasti su zabranile ulaz u SAD bivšem komandantu srpske Žandarmerije Goranu Radosavljeviću Guriju zbog umešanosti u, kako su naveli, „grubo kršenje ljudskih prava“. U daljem saopštenju Stejt departmenta se navodi da protiv Radosavljevića postoje kredibilni dokazi da je umešan u ubistvo braće Bitići, trojice Amerikanaca albanskog porekla u Srbiji, posle rata na Kosovu 1999. godine.

Da li slučajno ili ne, čini se da slučaj Bitići Amerika izvlači iz fioke samo kada želi nešto indirektno da poruči Srbiji? 

Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije, kaže da je činjenica da se Amerika svuda u svetu ponaša tako što maksimalno štiti svoje državljane.

- Slučaj braće Bitići je interesantan, jer su oni kao dobrovoljci bili pripadnici paravojne formacije "Atlantska brigada", koja je iz Albanije napala našu državu 1999. godine. Dakle, nisu došli turistički, već da ubijaju, bili su teroristi i samim tim izvan zakona -  podseća Drecun. 

On dodaje da ono što se dalje sa njima desilo, to jest njihovo ubistvo bez suđenja, jeste zločin, ali je, smatra on, i dosta "izlobirana stvar" od strane njihove porodice.

- To se nametnulo kao politički problem u odnosima Beograda i Vašingtona. Priče ko je odgovoran za to što se desilo nisu dokazane. Čak je i za priču da će naše Tužilaštvo za ratne zločine pod bivšim rukovodstvom rešiti taj problem, a zbog toga im je produžen mandat, ispalo da su samo prazna obećanja - primećuje naš sagovornik. 

Drecun kaže da sada kada neko upire prstom u nekoga, kao što je slučaj sa Goranom Radosavljevićem Gurijem, onda je pitanje da li vi to znate pouzdano ili je sve "rekla-kazala".

 - Dakle, ne može se upirati prst na nekoga i ne mogu se sprovoditi sankcije prema njemu dok se to ne dokaže sudskim putem. Nažalost, mislim da ovaj potez Stejt departmenta ne doprinosi pravnom razrešenju ovog slučaja, nego ga još više komplikuje -  mišljenja je naš sagovornik. 

Drecun smatra da je vrlo neodgovorno baratati polučinjenicama, kako ljudi sa strane, tako i od strane pojedinaca u zemlji.

Ukoliko se utvrdi da Guri nije odgovoran za oni što tvrde, oni bi morali da odgovaraju, jer lažno optužuju čoveka, zaključuje Drecun.

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači braću Bitići proglasio je „nacionalnim herojima Kosova“. U junu ove godine Odbor za spoljne poslove američkog Predstavničkog doma je usvojio Rezoluciju o ubistvu braće Bitići - Ilija, Mehmeta i Agrona. Kasnije je to učinio i Kongres. Ovaj slučaj je jedan od prioriteta bilateralnih odnosa Srbije i SAD, ali i dugogodišnja prepreka u odnosima dveju zemalja. Braća Bitići, američki državljani, uhapšeni su krajem juna 1999. godine zbog ilegalnog ulaska u tadašnju SR Jugoslaviju, zbog čega ih je sud u Prokuplju osudio na 15 dana zatvora.

Četiri dana pre isteka kazne izvedeni su iz zatvora, odvedeni u Petrovo Selo u istočnoj Srbiji, gde su 9. jula ubijeni. Njihova tela nađena su 2001. godine u jednoj od dve masovne grobnice u tom mestu, nedaleko od nastavnog centra za obuku antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije. Za njihovo ubistvo nije niko optužen, a dvojica policajaca, kojima se sudilo zbog optužbi za protivpravno lišenje slobode braće Bitići, pravosnažno su oslobođeni 2013. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online