Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.12.2018.
00:12
J. Arsenović - Vesti A

Matija Bećković za "Vesti": Dajte nam Njegoša, pa smo kvit

Matiju Bećkovića "ulovili" smo u vremenskom tesnacu - posle zabrane ulaska u Crnu Goru, a uoči pripreme za njegov tradicionalni recital u Zvezdara teatru, kada se traži karta više. Jedini pesnik za kojeg znaju i oni koji nijednu pesmu u životu pročitali nisu, otkriva za "Vesti" kako se oduvek osećao nepoželjnim u zemlji svojih predaka.

V. Sekulić
"Borba uzaludna, ali jedina ima smisla", Mudrost po Matiji

U prepoznatljivom stilu, koji bismo mogli nazvati i "Matijina antiteza", primećuje kako je Crna Gora postala nezavisna samo od Srba i Srbije, te da se režim u Podgorici ne mora mnogo upinjati u antisrbizmu, jer već uveliko hoda po stazi utabanoj naredbama nekih ranijih okupatora.

Da vam je neko doskora proricao da ćete postati persona non grata za zemlju svog oca, gde ste odrastali i sricali prve Njegoševe stihove, da li biste mu verovali?

- Ne znam da li ćete verovati meni ako vam kažem da sam se tako de fakto osećao otkad znam za sebe, a sad se tako osećam i de jure. U srednjem veku to nije bio redak slučaj, već gotovo prirodan položaj pesnika. "Zbog pesama je pesnik Ovidije iz otadžbine svoje prognan bio, al" pesama se nije ostavio, jer bol svoj nije mogao da krije." Ne znam zašto mi je pridala toliki značaj jedna članica najjačeg vojnog saveza na svetu i kako može da zazire od bilo kojeg pesnika, a kamoli od mene. Jedino ako to nije uslov za otvaranje nekog novog poglavlja za ulazak u EU. S druge strane, čini se da je moja persona uzeta samo kao simbol, a da su persone non grata svi Srbi u današnjoj Crnoj Gori. Uostalom, bolje je što su mi zabranili da uđem u Crnu Goru nego da su me pustili, pa zabranili da izađem.

Jeste li iznenađeni odsustvom reakcije zvaničnog Beograda na neprestano obespravljivanje srpskog naroda i jezika u Crnoj Gori?

- I jesam i nisam. Kao da je Crna Gora postala nezavisna samo od Srbije i Srba, a zavisna od svih drugih. Ne znam čije bi druge pesnike i profesore smela da proteruje. Uostalom, da postoji ikakva solidarnost, makar u srpskoj akademskoj zajednici, ne bi toliki profesori iz Srbije predavali u Podgorici, ne obazirući se što su njihove kolege žigosane i diskriminisane. Pokušajte da zamislite da je tako nešto učinila Srbija prema bilo kome. Pokušavaju da dokažu da nije bilo ono što je bilo. Posle sto godina poništavaju odluke Podgoričke skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori, a kažu da nisu Srbi. Kako se mogu poništavati odluke nekog drugog naroda. Umesto bilo kakve rasprave možda bi dovoljno bilo navesti imena poslanika obe skupštine - onih koji su doneli odluku o ujedinjenju i ovih koji su tu odluku poništili, pa da se sve samo kaže, bez komentara. Uostalom, više Crnogoraca živi u Srbiji nego u Crnoj Gori što je valjda jedinstven slučaj na svetu. A pošto ih je manje tamo, možda je rešenje da svi dođu ovamo.

Je li stih "Ćeraćemo se još" proročki, utešiteljski ili sudbinski?

- Nemojte to troje razdvajati.

S kim se danas pesnik Matija Bećković "ćera"?
 

- Ne znam da li ste čuli da je osnovana neprofitna nevladina organizacija "Ćeraćemo se još". A poznato je čime se sve nevladin sektor bavi.

I svojom porodičnom genezom svedočite o dubokoj ideološkoj podeli među Srbima, pogotovu onim u Crnoj Gori. Može li se podelama stati u kraj samo smenom režima ili je to sudbinski kod naroda u Crnoj Gori?

- Kako je već neko rekao: "Ključ od naše kuće nije više u našim rukama". U Podgorici će nedaleko od spomenika golootočkim mučenicima podići spomenik Titu. Bilo bi normalno da joj vrate i ime Titograd. I ne samo to. Tito je srušio kapelu na Lovćenu i tu podigao svoju porodičnu grobnicu ili mauzolej. Došlo je vreme da se to i otvoreno kaže. Sad bi bio red da ga u tom mauzoleju i sahrane zajedno sa celom dinastijom Brozović. Njegoša neka daju nama, pa smo kvit. Ali po ne znam kojem pravu i po kojem ostavinskom postupku Tito je pripao Srbiji i Srbima. Oni koji su ga doveli nisu ga odveli, niti imaju nameru da to učine. Pre neki dan je renoviran u Muzej 25 maj u Beogradu. To je bio lažni rođendan čoveka za kog još ne znamo ni ko je bio ni odakle je došao, a kamoli kad je i gde rođen.

Verujete li da ćete i pre nego što umrete dočekati svitanje dana u Crnoj Gori. Drugim rečima, koliko će još stolovati Milo Đukanović, najdugovečniji vladar savremene Evrope?

- Verujem da niko ne bi bio srećniji od gospodina Đukanovića kad bi mogao nekako da se mirno ratosilja bremena u koje se uprtio.

Poslednju zbirku stihova "Sto mojih portreta" započinjete za širu javnost najmanje poznatim, izvesnim Vlajom, čiju rečenicu "kljuca pile u gvozdeno vile" citirate. Ko je danas pile, a ko personifikuje gvozdene vile?

- "Kljuca pile u gvozdene vile", čuveni je stih Vlaje iz Glibavca. Vremenom se pokazalo da se od tog silnog kljucanja pile smanjivalo, a vile rasle. Ali pile nije odustajalo tako da su vile dobile kosmičke razmere. Borba je uzaludna, ali ne samo da nije besmislena nego jedina ima smisla.

Ko vam među portretisanim prijateljima i životnim sagovornicima najviše nedostaje, a čije mudre reči najviše prizivate?

- Ne smem nikoga da izdvajam. Oni na nebesima to slušaju i kad bih nekog izdvojio grdno bi se razočarali.

Okupatorske naredbe

Kada vlast u Crnoj Gori proteruje ćirilicu, prevodi Njegoša, izbacuje Desanku Maksimović iz udžbenika, uvodi sankcije Rusiji - da li to čini zato što ne zna šta radi ili joj je "Zapad popio pamet, a ostavio nešto evara u džep" ili se samo bolje snalazi od Beograda u savremenoj podeli karata?

- Nijedna od tih ideja nije nova ni originalna. Sve su to pre njih činili svi okupatori Crne Gore. I to što tvrde, pre njih su tvrdili svi njeni neprijatelji. Tako da ne moraju da se zamaraju i izmišljaju. Dovoljno je da potegnu okupatorske naredbe.

Niko kao Olja

Ima li nade da ponovo Vašu ćerku Olju, a moju uvaženu koleginicu, vidimo kako "postrojava" političke moćnike u kultnoj emisiji Utisak nedelje?

- Nema šanse. A možda je tako i bolje. Samo bi pokvarila utisak.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online